Magazin

Daje čak i alkohol: Ova biljka je PROGLAŠENA NAJKORISNIJOM na svijetu  

Na društvenim mrežama postoje milioni snimaka sa preporukama za razne korisne biljke, kao i za proizvode koji se od tih biljaka prave.

Kokosova palma
FOTO: FREEPIK

 Ali, postoji jedna biljka koja je, ako tako može da se kaže, apsolutni šampion korisnosti.

Dakle, titulu najkorisnije biljke na svijetu sasvim zasluženo nosi kokosova palma. A evo i zašto:

Za neposrednu ishranu upotrebljava se meso kokosovog oraha, koje ima ukus sličan lješniku, a u unutrašnjosti ploda nalazi se i ukusno mlijeko koje odlično gasi žeđ. Od tog mlijeka može da se napravi i alkoholno piće, a sušenjem jezgra plodova dobija se takozvana Kopra – sirovina za izradu biljnih masti ili kokosovog margarina.

Pročitajte još

Od ostataka Kopre dobija se kokosovo brašno

Inače, za ishranu se mogu koristiti i mladi listovi kokosove palme, koji se nazivaju “palmin kupus“, ali su jestivi i pupoljci cvjetova, prenosi k1.info.rs.

Od soka iz odrezanih pupoljaka, pravi se jedna vrsta zaslađivača. Rafinisano palmino ulje se koristi u nekim dijetama, kao i u izradi nekih farmaceutskih i kozmetičarskih proizvoda. Uljane pogače služe za ishranu stoke, a palma u cvetu je pravi raj za pčele.

Međutim, ni to nije sve. Stabla kokosove palme upotrebljavaju se u građevinarstvu, za izradu namještaja, u proizvodnji hartije i kao ogrijev. Lišće se koristi kao suncobran ili kišobran, potom za izradu asura i za pokrivanje kuća

Od lakih, elastičnih i jakih vlakana otpornih na vodu, prave se tepisi, otirači, konopci, mreže, korpe, četke i metle. Tvrda ljuska kokosovih oraha koristi se za izradu dugmadi, kašika i malih ukrasnih predmeta. Polovinu tih ljusaka domoroci u tropskim krajevima koriste kao posuđe, a otpaci služe za dobijanje uglja.

A od masnoće koja preostane prilikom prerade, prave se sapuni i svijeće.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu