Kolumne

Dalje ruke od devetog

O pomijeranju Dana Republike Srpske ne smije se čak ni razmišljati, jer je to istorijska i svaka druga činjenica.

Dalje ruke od devetog
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naprosto, jer je tog dana 1992. Republika proglašena od strane Skupštine srpskog naroda u BiH. Nemoguće je pomjeriti rođendan samo zbog toga što se nekom ne sviđa vrijeme. Taj dan se desio tada i nikad više, a u konkretnom slučaju potvrđen je referendumom građana Republike Srpske.

Da je Milorad Dodik političar iz vremena referenduma, ovako bi nekako glasio njegov stav po pitanju Dana Republike. Ali, nešto se s njim očigledno ponovo desilo.

To što Bošnjacima smeta datum ne može da bude obrazloženje za ovu ludoriju, jer je apsolutno pogrešno. Bošnjačkim političarima ne smeta datum, njima smeta postojanje Republike Srpske i isto će reagovati koji god dan da izaberete. Osim toga, Srpska je donošenjem Zakona o Danu RS raskrstila s tim da je ovo sekularni, a ne vjerski praznik, pa je priča o Svetom Stefanu i „molitvi za Republiku Srpsku“ čisto podilaženje vjerskim osjećanjima naroda. Srpskoj u ovom trenutku treba više mudrosti od molitve, ali izgleda da je sve više vjernika (najviše novopečenih), a sve manje pametnih glava.

Da ne bude priče o pogrešnom prenošenju, Dodik je intevjuu za Sputnjik Srbija sam sebi postavio pitanje o 9. januaru: „A, šta mislite za ideju koju čujem ovih dana da Republika Srpska utvrdi da je 15. februara Dan Republike Srpske? I da je to isti dan kada je i Srbija? Šta će onda reći? Evo, ja mislim da je to dobra ideja. Popričaću sa svojim partnerima u Republici Srpskoj…“

Naknadni pokušaj pranja ruku Dodika i njegovih saradnika izgleda smiješno, ali ipak korisno, jer su shvatili koliko sve to štetno može da bude.

Očigledno je u pitanju nagli poriv za što više konekcija sa Srbijom (što je odlično), ali su loši motivi. Vjerovatno je trenutna procjena da Vučić dobro stoji kod glasača, a usput daje milione za opštine u RS. Pa, pošto ne može da Vučića kopira tako što će nabaviti dovoljno vakcina, presjeći vrpcu na otvaranju nove fabrike ili auto-puta, Dodik se sa Srbijom konektuje na jeftiniji način. Jedan od njih je ideja da zajedno obilježavamo Dan državnosti.

Čak i da se ujedinimo u jednu državu, i tada savezna Republika Srpska mora da ima svoj dan, kao temelj na kome stoji u bilo kom državotvornom obliku. Temelj čije postojanje ne zavisi od volje Dodika, ali ni od Borenovića ni Šarovića.

Prihvati notifikacije