Društvo

Danas slavimo Svetog Aleksandra Nevskog: Bitno je da ispoštujete sljedeći običaj

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Aleksandra Nevskog, odnosno prenos njegovih moštiju. Taj dan je u pravoslavnom kalendaru obilježen crnim slovom, ali se u nekim krajevima Srbije ovaj dan obilježava i kao krsna slava.

Crkva Svete Trojice
FOTO: MILAN VOLAŠ/ RINGIER

U borbi za pravoslavlje pobjedio je Šveđane na reci Nevi 15. jula 1240. godine, pa je zbog toga i nazvan Nevskim. 

Smatran je za velikog zaštitnika i čuvara pravoslavlja, i neustrašivog ispovjednika Hristove vjere. Odbio je da se pokloni tatarskim idolima, pa ga je zbog toga tatarski kan Batija veoma poštovao i uvažavao. Pred sam kraj svog ovozemaljskog života, zamonašio se i u monaštvu dobio ime Aleksij i preminuo 1. novembra 1263. godine.

Pročitajte još

Sazidao je mnogobrojne crkve i učinio bezbroj milostivih dijela. Prenos njegovih moštiju u grad Vladimir praznuje se 12. septembra.

U Srbiji ga slavi mali broj porodica, a na Dorćolu se nalazi crkva Svetog Aleksandra Nevskog, koju je podigao kralj Aleksandar Karađorđević koji je smatrao ovog svetitelja svojim zaštitnikom.

Prema vjerovanjima, na današnji dana valja popiti čašicu rakije. Običaj je da se gosti dok su još na kućnom pragu ponude rakijom i nazdrave, prenosi Novosti Magazin.

Ruska crkva kanonizovala je Aleksandra Nevskog zbog njegovih hrišćanskih vrlina, a tokom vremena stvarale su se i priče o čudima vezanim za njegov lik. Po naređenju cara Petra Velikog, 1724. godine njegove mošti su prenijete u Petrovgrad, u lavru Aleksandra Nevskog, gdje i danas počivaju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu