Kultura

Dejan Manojlović, direktor Sokoja: Novi zakon o autorskim pravima je bolji od postojećeg

Ministarstvo privrede Srbije, u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu, uveliko radi na izradi novog zakona o autorskom i srodnim pravima.

Dejan Manojlović, direktor Sokoja: Novi zakon o autorskim pravima je bolji od postojećeg
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Predstavnici Sokoja, OFPS i PI, zajedno sa ostalim članovima radne grupe, par mjeseci su bili veoma zauzeti u korigovanju članova novog zakona, posebno u dijelu koji se tiče organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava.

Direktor Sokoja, Dejan Manojlović, bio je član radne grupe koja je konačno završila posao.

– Zaista smo mnogo uradili da novi zakon o autorskom i srodnim pravima bude savremen i da predvidi brojne promjene koje su se dogodile, pa i u sferi muzičkog biznisa. Mi zapravo moramo u novi zakon da implementiramo direktive Evropske unije. Naš pravni sistem mora da prihvati najveći broj njihovih zahtjeva kako bismo ispunili uslov za pristupanje Evropskoj uniji. Razmatrali smo veoma detaljno više od 300 članova novog zakona, te konsenzusom zauzeli stav o svakom. Lično smatram da je on sada mnogo bolji od postojećeg. Pogotovo za kolektivne organizacije za zaštitu autorskih prava kakve su Sokoj, OFPS i Pi – priča Manojlović za Srpskainfo.

Bolja vremena

Poslije dvije teške godine izazvane pandemijom ponovo je došlo bolje vrijeme za muziku, a samim tim i za organizaciju muzičkih autora Srbije. Sokoj ponovo bilježi sjajne rezultate, a velika sredstva opredjeljuje u fond za kulturna davanja kako bi pomogao muzičke autore u Srbiji.

– Sokoj je bio aktivan obje godine koje je obilježio kovid. Na žalost, nismo zbog toga mogli da proslavimo 70. godišnjicu postojanja ove organizacije na pravi način, iako smo štampali lijepu monografiju. Sada sumiramo rezultate iz 2021. godine i mogu da kažem da naši autori mogu da budu veoma zadovoljni. Javno izvođenje muzike i javno saopštavanje su za vrijeme korone bili onemogućeni, ali sada se to polako dovodi u red, ponovo se prave koncerti, ponovo rade ugostiteljski objekti, organizuju se svirke, svadbe i sve drugo, gdje se muzika naših autora eksploatiše. Novac od javnog emitovanja muzike na nacionalnim emiterima je u blagom padu, jer su imali smanjene prihode. I pored toga, prihodi su u 2021. godini povećani, a troškovi rada naše organizacije su, treću godinu zaredom, ispod 20 odsto, što govori o tome da smo dobro organizovali čitav sistem – kaže Dejan Manojlović, direktor Sokoja.

Informacioni sistem

Pred skupštinom Sokoja ove godine naći će se veoma značajno pitanje izbora kompanije koja će ubuduće raditi na izradi novog informacionog sistema.

Pročitajte još

– Prije svega, novi informacioni sistem je nužan za Sokoj. Na starom više ne može da se radi, bez ozbiljnih rizika. Na prethodnoj sjednici skupštine usvojena je Strategija razvoja informacionog sistema Sokoja i smjernice u vezi s finansiranjem ovog projekta. Sada je ostalo da se izabere izvođač. U prethodna tri mjeseca smo radili veoma ozbiljno na izboru izvođača od više od desetine firmi koje su dale ponudu. Izuzetno stručna komisija, koju je po nalogu Skupštine formirao Upravni odbor Sokoja, izabrala je jednog na kraju, za koga smatramo da može da obavi tako složen posao u iduće tri godine. Nadamo se da će Skupština prihvatiti prijedlog za izvođača i od tog trenutka kreće izrada i implementacija novog informacionog sistema. Kada ga izradimo i implementiramo moći ćemo sa stopostotnom sigurnošću i transparentnošću da obavljamo poslove koje su nam članovi povjerili, a to su naplata i pravična raspodjela njihove autorske naknade. U starom sistemu je bilo dosta grešaka, koje su onda morale naknadno da se ispravljaju, a što je značajno povećavalo troškove. IT sektor u okviru Sokoja će moći ubuduće bolje da kontroliše novi sistem, što do sada nije bio slučaj – dodaje Manojlović.

Lista uređaja

Veoma važna stvar, koja se dogodila nedavno, jeste činjenica da je Vlada Srbije ažurirala poslije 10 godina spisak uređaja za koje se plaća posebna naknada. Bilo je zaista paradoksalno da se za uređaje kao što su pametni telefoni, tableti, lap topovi godinama nije plaćala nikakva naknada, iako preko njih može da se koristi preko 80 odsto muzike. Takva naknada se plaća svuda u svijetu.

– Godinama smo pokušavali da promijenimo listu uređaja na koji se plaća posebna naknada, a na kojima se može koristiti i umnožavati muzika. Konačno je lista ažurirana, pa je tako ispravljena nepravda nanijeta našim autorima unazad više od 10-ak godina. To otvara prostor da možemo da imamo veću naplatu. Samim tim biće više sredstava za naš Fond za kulturna davanja iz koga se opredjeljuje novac brojnim muzičarima, posebno autorima seriozne muzike, da bi uopšte mogli da prežive u ovim teškim vremenima. Naši autori, organizovani u udruženju MIMA (Muzički interpretatori i muzički autori) pokušaće da zajedno s drugim zainteresovanim licima djeluju na nadležne da se ispravi još jedna nepravda koja se nanosi autorima iz Srbije. U košuljicama komercijalnih emitera srpski autori su iz godine u godinu sve manje zastupljeni. To je ozbiljan problem koji bi trebalo riješiti na pravi način, slično kako su to riješili autori u Hrvatskoj, Francuskoj ili Njemačkoj – kaže na kraju razgovora za Srpskainfo Dejan Manojlović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije