Hronika

Detalji istrage protiv uhapšenih policajaca: Inspektori MUP Srpske POMAGALI ŠKALJARCU u skrivanju, ovaj grad su često posjećivali

Uhapšeni inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske više puta su službenim automobilima prevozili pripadnika škaljarskog klana Miloša Božovića i tako mu pomagali u sakrivanju identiteta, ekskluzivno otkriva Srpskainfo.

Detalji istrage protiv uhapšenih policajaca: Inspektori MUP Srpske POMAGALI ŠKALJARCU u skrivanju, ovaj grad su često posjećivali
FOTO: MUP RS

 Kako je ranije objavljeno, zbog pomaganja u skrivanju kriminalca uhapšeni su policijski inspektori Mladen Milovanović, Predrag Vatreš i Gorana Rečević. Božović se nalazi na potjernici zbog podstrekavanja na ubistvo u Crnoj Gori.

Milovanoviću je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor, dok su Varteš i Rečevićeva pušteni da se u nastavku procesa brane sa slobode.

Kako Srpskainfo otkriva, krivicu inspektora tužilaštvo će pokušati dokazati i saslušanjem konobara i drugog osoblja nekoliko poznatih banjalučkih kafića, kao i teretane.

Pomoć

Izvor Srpskainfo uključen u cijelu istragu protiv inspektora i Božovića pojasnio je za šta se sve sumnjiče uhapšeni.

Inspektorima se na teret stavlja da su od kraja maja pa do trenutka hapšenja pomagali Božoviću za kojim je bila raspisana crvena Interpolova potjernica zbog krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora do 40 godina. Pomagali su mu da krije identitet i da se slobodno kreće cijelom BiH.

– Milovanović je kao policijski službenik MUP Srpske trebao da zna da postoji potjernica za Božovićem. Međutim, i pored toga on ga je krio na području Banjaluke, te mu pomagao da se neometano kreće po teritoriji BiH. Prikrivao je njegov identitet i družio se s njim po kafićima u Banjaluci. Ono što je posebno teško jeste to što je Milovanović omogućavao Božoviću da se službenim vozilom MUP Republike Srpske slobodno vozi u Sarajevo i druge gradova u BiH – otkriva izvor Srpskainfo.

Velika policijska akcija u Srpskoj. Više detalja na https://srpskainfo.com/velika-akcija-u-srpskoj-uhapsen-inspektor-dva-policajca-i-pripadnik-skaljarskog-klana/

Posted by Srpskainfo.com on Sunday, July 18, 2021

Poznanstvo

Slične optužbe su i na račun Vatreša. Njega policija i Tužilaštvo sumnjiče da je, zajedno s Milovanovićem, prevozio Božovića u Sarajevo i pomagao mu da se neometano kreće po BiH, te se često s njim družio na području Banjaluke.

– Rečevićeva je takođe s Milovanovićem službenim policijskim vozilom odvozila Božovića u Sarajevo i tako mu pomagala da se krije – kaže sagovornik Srpskainfo.

Pojašnjava da, tokom ispitivanja u policiji i tužilaštvu, Milovanović nije sporio da poznaje Božovića. Takođe je izjavio da ga je sretao u teretanama i u nekim kafićima u Banjaluci, ali da se nisu družili.

Pročitajte još

Koliko su vremena provodili zajedno i da li su se družili Milovanović i Božović, tužilaštvo će probati dokazati saslušanjem radnika nekih od najpoznatijih banjalučkih lokala.

– U narednom periodu biće utvrđen identitet, a zatim će se saslušati vlasnik i radnici teretane „4Life“, koja se nalazi u Ulici Jovana Dučića u Banjaluci. Osim toga, inspektori će saslušati i konobare i drugo osoblje kafića „Bizar“ i „Everest“. Njima će biti postavljena pitanja o tome koliko često su osumnjičeni u ovom predmetu boravili u tim lokalima – pojasnio je izvor Srpskainfo.

Tokom istrage saslušan je još jedan visoki funkcioner MUP Srpske, ali u svojstvu svjedoka.

Pritvor

U međuvremenu, Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor Milovanoviću, ali je njegov advokat Saša Labotić uložio žalbu na ovu odluku.

– Tužilaštvo nije uložilo nikakve dokaze koji upućuju da postoji opravdana sumnja da je Milovanović počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Jedan od razloga zbog kojih mu je određen pritvor je i strah od bjekstva, a to dokazuju uvjerenjem da on posjeduje i državljanstvo Srbije. Međutim, Ustavni sud je još prije 12 godina donio odluku da to ne može biti jedini razlog da se nekome odredi pritvor – pojasnio je Labotić.

Dodao je da Milovanović nije mogao, na osnovu radnog mjesta, znati da li je neko na potjernici Interpola.

– U bazu Interpola se ulazi samo s nalogom i mora se upisati tačan razlog provjere. To se radi samo kada se ciljano provjeravaju imena i prezimena zbog nekog predmeta na kojem se radi – pojasnio je Labotić za Srpskainfo.

Za ubistvo 200.000 evra

Miloš Božović je uhapšen na osnovu međunarodne Interpolove potjernice koja je bila za njm bila raspisana zbog podstrekavanja na ubistvo Ranka Vuletića i određen mu je ekstradicioni pritvor. Vuletić, koji je bio poznat po bombaškom napadu, kao i po pljačkama banaka i zlatara, ubijen je u avgustu 2019. godine u centru Nikšića, a ubica Vuk Lalatović se predao policiji. Prema optužnici, Lalatovića je na ubistvo podstrekavao Božović.

– Optuženi Andrija Marković i Miloš Božović su Lalatoviću obećali novčanu nagradu za ubistvo Vuletića. Lalatović je 1. avgusta 2019. godine u Njegoševoj ulici u Nikšiću iz koristoljublja ubio Vuletića. Prvo je tražio da se sa njim sretne, kada mu se predstavio i tražio da sami prošetaju i porazgovaraju, da bi, kada su se odvojili i kada su došli ispred prodavnice, iznenada izvadio pištolj i u Vuletića ispalio šest hitaca – piše u optužnici.

Na suđenju je spominjano da je Lalatoviću za ovo ubistvo plaćeno 200.000 evra.

Prihvati notifikacije