Društvo

Detekcija virusa: Srpski stručnjaci razvijaju TEST NA KORONU

U Srbiji se razvija antigenski test na virus koronu, a profesorka Hemijskog fakulteta i šefica tima koji radi na ovom projektu Tanja Ćirković Veličković kaže da osnovni test može biti gotov do kraja ove godine.

Detekcija virusa: Srpski stručnjaci razvijaju TEST NA KORONU
FOTO: FAROOQ KHAN/EPA

Vjerujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju korona virusa, čak i mutiranih sojeva i novih prijetnji te vrste – rekla je Ćirković Veličković.

Radi se o testu koji kombinuje karakteristike antigenskog i PCR testa, konkretno multiplikaciju koja se radi prilikom PCR testiranja – kada se geni virusa umnožavaju milijardu puta kako bi se mogli detektovati.

Pročitajte još

Kako navodi profesorka Hemijskog fakulteta, to će podići osjetljivost, a samim tim i pouzdanost testa.

Tim doktorke Ćirković-Veličković predložio je još dvije inovacije koje treba da učine testove pouzdanijim, rekla je ona.

Sve komponente testa proizvodiće se u Srbiji.

Profesorka kaže da u ovom trenutku ne može da procijeni koliko bi se čekalo na rezultate nakon korišćenja ovakvog testa, jer će ta faza istraživanja početi da se izvodi sljedeće godine.

FOTO: RAMINDER PAL SINGH/EPA
FOTO: RAMINDER PAL SINGH/EPA

– Mi ćemo raditi na tome da to vrijeme bude što kraće – rekla je Ćirković Veličković i dodala da će se do ljeta raditi na proizvodnji antigena.

Upitana kada bi osnovni test mogao biti gotov, kaže da je to moguće do kraja godine, ali se to ne može znati sa 100 odsto sigurnosti.

Ćirković-Veličković smatra da Srbija treba da se pozicionira kao lider u regionu za takve biotehnologije i proteinsku biohemiju.

Podsjeća da kad je započela panedmija koronavirusa, nije bilo moguće doći do testova, čak ni do zaštitnih maski.

– U takvim trenucima krize svaka zemlja prije svega obezbjeđuje svoje stanovništvo, tako da vjerujem da je Srbiji bitno da ima centre koji mogu da reaguju i prilagode svoja istraživanja trenutnoj situaciji – rekla je ona, a prenosi N1.

Prihvati notifikacije