Društvo

Direktor Fonda PIO o rebalansu finansijskog plana “Povećanje penzija od 10 odsto nije i konačno”

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić izjavio je da povećanje majske penzije od 10 odsto nije i konačno povećanje penzija u ovoj godini, ukoliko se za to ukaže potreba.

Direktor Fonda PIO o rebalansu finansijskog plana “Povećanje penzija od 10 odsto nije i konačno”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Milić je rekao da će povećanjem majskih penzija nominalan iznos povećanja penzija od početka godine iznositi 14,42 odsto, podsjetivši da su penzije usljed redovnog godišnjeg usklađivanja povećane za 3,36, a vanrednog od 0,64 odsto.

– Ako posmatramo realno, odnosno efektivno povećanje onda je to 14,42 odsto i ubjedljivo najveće povećanje u regionu u toku prvih pet mjeseci”, rekao je Milić novinarima u Tesliću.

Pročitajte još

On je dodao da je za martovsku penziju uplaćeno oko 106.014.000 KM u bruto iznosu, te da će ovim uvećanjem za svaki naredni mjesec biti potrebno minimalno 10.600.000 KM više do kraja godine, s tim što taj iznos ulazi i u 2023. godinu uz redovno usklađivanje.

Prema njegovim riječima, od Ministarstva finansija Republike Srpske stigao je nalog da se izvrši rebalans finansijskog plana za 2022. godinu imajući u vidu najavljeno povećanje penzija, ali i plata za zaposlene u javnoj upravi.

Čim prođe hitna procedura usvajanja rebalansa, prvo u Vladi, zatim u Narodnoj skupštini, Milić kaže da Fond PIO spremno dočekuje obračun penzija za preko 272.000 korisnika prava povećanja od 10 odsto.

Milić je ukazao na najavu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića da će se odgovorno pratiti stanje na tržištu i da ovih deset odsto povećanja penzije nije i konačno za tekuću godinu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije