Politika

Dobili više od 50 potpisa: Obezbijeđena podrška za ubrzano otvaranje pregovora EU sa BiH

Članovi parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope su zajedničkim diplomatskim aktivnostima u Strazburu obezbijedili podršku više od 50 poslanika u parlamentima zemalja članica EU i regiona za ubrzano otvaranje pregovora EU sa BiH.

Savjet Evrope
FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER

Ovu podršku parlamentarci zemalja EU potvrdili su svojim potpisima, čime su istakli nedvosmislen stav o potrebi ubrzanja evropskog puta BiH”, saopšteno je danas iz Parlamentarne skupštine BiH.

Potpisnici inicijative, poslanici u parlamentima Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španije, Švedske, Finske, Holandije, Belgije, Češke, Irske, Portugala, Mađarske i Grčke, u svojoj podršci za otvaranje pregovora navode da opredijeljenost BiH za usvajanje zakona iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije predstavlja osnov za ubrzanje evropskog puta.

– Čvrsto vjerujemo da bi otvaranje pregovora sa BiH predstavljalo jasan signal ohrabrenja i podrške za napredak BiH. Takva odluka, u ovom ključnom momentu, takođe, doprinosi miru i bezbjednosti u regionu, kao i miru, stabilnosti i bezbjednosti u cijeloj Evropi – navodi se u dokumentu.

Pročitajte još

Podrška inicijativi poslanika Parlamentarne skupštine BiH došla je i od kolega iz zemalja regiona, Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije, ali i predstavnika brojnih drugih država kao što su Velika Britanija, Ukrajina, Turska, Moldavija i Švajcarska.

– Možemo biti zadovoljni razumijevanjem na koje smo naišli u susretima sa kolegama iz parlamenata zemalja članica EU, a koji kolektivno predstavljaju većinsko mišljenje građana EU – ističu članovi parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Oni ukazuju da je posebno važno da su poslanici iz zemalja EU prepoznali obostrani interes EU i BiH kada je riječ o evropskom putu BiH, vjerujući da je za stabilnu Evropu potrebna i stabilna BiH, kao i region zapadnog Balkana.

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH ističu da je sada važno da i vlade zemalja EU prepoznaju ono što je prepoznala njihova zakonodavna vlast, a to je da je BiH mjesto u EU.

U delegaciji Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope bili su Miroslav Vujičić, Sabina Ćudić, Saša Magazinović, Darijana Filipović, Mia Karamehić Abazović i Mladen Bosić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu