Društvo

Pojačava se sigurnost evropskih granica: Da li će građanima BiH uskoro biti potrebne vize za putovanje u EU

Ako BiH ne ispuni obaveze koje je prihvatila Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i ne uskladi svoju s viznom politikom EU, vrlo je moguće da će građanima BiH uskoro biti potrebne vize prilikom putovanja u zapadnu Evropu.

Zastava evropske unije
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Ovakva opasnost čini se izvjesnijom u periodu kada se pojačava sigurnost evropskih granica i kada se, zbog situacije na Bliskom istoku, pojačanog priliva migranata i prijetnji terorističkim napadima, od BiH očekuje da osigura vlastite granice i građanima pojedinih država uvede vize.

Bolja kontrola

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo smatra da su ubrzavanje pregovora s Fronteksom i najava potpisivanja sporazuma i dolaska evropskih policijskih snaga na granice BiH korak naprijed u boljoj kontroli granica, ali uvođenje viznog režima za osam država s kojima EU nema bezvizni režim ostaje glavna obaveza.

– Ne postoji konsenzus unutar BiH o uvođenju viznog režima Turskoj i Rusiji, ali i još nekim državama sa spiska EU, što svakako može dovesti BiH u nezavidan položaj. U ovom trenutku ne postoji opasnost od suspendovanja viznog režima za BiH, ali, ako se ne bude postupilo po zahtjevima Brisela, može se dogoditi da se BiH u tom kontekstu izoluje od EU – kaže Plakalo.

Pročitajte još

Predsjednik Delegacije BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Saša Magazinović kategoričan je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije švedski sto, već ugovor iz kog proističu obaveze.

– Imamo obavezu usklađivanja spoljnje politike s EU, a vizna politika je dio spoljnje politike i mi ćemo to morati uraditi. Što se tiče najava da ćemo u skorije vrijeme biti sankcionisani, mislim da je to pretjerano i, prema mojim informacijama, takva vrsta odluke nije nigdje još na stolu – ističe Magazinović, piše Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu