Biznis

DOBRE VIJESTI ZA "EURO LAB" Obustavljene sve prinudne naplate UIO BiH, MIJENJA SE ZAKON

Sve prinudne naplate od strane Uprave za indirektno oporezivanje BiH prema banjalučkom preduzeću „Euro Lab“ su obustavljene, saopštilo je danas Ministarstvo finansija RS.

DOBRE VIJESTI ZA "EURO LAB" Obustavljene sve prinudne naplate UIO BiH, MIJENJA SE ZAKON
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo do skoro uspješno preduzeće, kako je Srpskainfo juče objavila, prije više od mjesec dana moralo je da zaustavi kompletnu proizvodnju preparata za dezinfekciu, čišćenje i higijenu, te zaključi knjižice za više od 20 svojih radnika. Za preostalih 30-ak zaposlenih neizvjesno je da li će i oni uskoro na ulicu, a sve to nakon blokade računa i bankrota pred koji je ovu firmu dovela naplata akcize, te odluke i postupci službi Uprave za indirektno oporezivanje BiH u vezi s tim, iz posljednje tri godine.

Kako smo objavili, o njihovom problemu juče je raspravljao i Upravni odbor UIO BiH.

– Vlada Republike Srpske je na inicijativu Ministarstva finansija RS, na 46. sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, pokrenula izmjene Zakona o akcizama BiH na uvoz alkohola koji se uvozi kao repromaterijal, kako bi se izašlo u susret proizvođačima dezinfekcionih proizvoda, koji u potpunosti zavise od uvoza. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je prihvatio inicijativu i pokrenuo dalju proceduru usvajanja – navodi se u saopštenju Ministarstva finansija RS.

Pročitajte još

Kako ističu, na ovaj način bi se olakšalo poslovanje privrednim subjektima, među kojima je i preduzeće „Euro Lab“, a građanima bi bilo omogućeno lakše pridržavanje preporučenih zdravstvenih mjera, tako što se na uvoz i isporuku alkohola (od strane obveznika domaće akcize u BiH), koji će se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za dezinfekciju, ne plaća akciza.

– Predloženom izmjenom Zakona ujedno bi se stvorile nove pretpostavke za poboljšanje uslova likvidnosti za uvoznike i proizvođače alkohola za svrhe proizvodnje lijekova i/ili u medicinske svrhe, kao i etil alkohol koji se koristi kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za čišćenje i pranje, kozmetičkih proizvoda i ostalih proizvoda na koje se ne plaća akciza. Sve prinudne naplate od strane Uprave za indirektno oporezivanje prema preduzeću „Euro Lab“ su obustavljene – saopštenje je Ministarstva finansija RS.