Biznis

UPRKOS NAJAVAMA Računi preduzeća "Euro Lab" i dalje BLOKIRANI

Računi preduzeća "Euro Lab" iz Banjaluke, kod kojeg je postupak prinudne naplate pokrenula Uprava za indirektno oporezovanje BiH, i dalje su blokirani i nema promjena, rečeno je Srpskainfo u ovom preduzeću.

UPRKOS NAJAVAMA Računi preduzeća "Euro Lab" i dalje BLOKIRANI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dan nakon što je Ministarstvo finansija RS saopštilo za ovo preduzeće dobre vijesti, da su sve prinudne naplate od strane UIO BiH prema njima obustavljene, u “Euro Labu” tvrde da promjena nema, te da još nemaju nikakvih zvaničnih informacija o tome, niti kako će se konkretno dalje rješavati njihov problem u odnosima sa UIO, koji traje tri godine.

Toliko se, naime, uprava ovog proizvođača sredstava za dezinfekciju, čišćenje i higijenu bori da dokaže da su, kako tvrde, carinske službe UIO BiH pogriješile kada su im krajem 2017. godine kontrolisale jedan uvoz koncentrata koji koriste u proizvodnji, a koji je sredstvo protiv smrzavanja. Potom su im izdale mišljenje da se radi o alkoholu kao akciznom proizvodu i takvo mišljenje primijenile retroaktivno za još osam uvoza!

Time su im, kako je Srpskainfo nedavno pisala, naknadno obračunale oko četiri miliona KM dadžbina, koje treba da plate na ime uvozne akcize i razlike PDV, što je postupno dovelo i do toga da su im nedavno blokirani računi i pokrenut postupak prinudne naplate. Nakon toga su i oni morali da obustave svu proizvodnju.

Pročitajte još

Tri godine od kako se ovaj jedinstven problem otvorio, njihov slučaj je na dnevni red sjednice Upravnog odbora UIO, održane u ponedjeljak, stavilo Ministarstvo finansija RS, nakon čega je juče saopštilo i da su sve prinudne naplate obustavljene.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje na pitanja o ovom slučaju danas nema jasne potvde o obustavi prinudne naplate. Kako kažu, kod njih je pokrenuto ukupno devet upravnih postupaka za obveznika “Euro Lab”. 

– Od toga je šest upravnih postupaka okončano u UIO i trenutno se vode upravni sporovi pred nadležnim sudom. Za tri upravna postupka tek se treba donijeti rješenje u drugom stepenu. Direktor UIO dr Miro Džakula formirao je posebnu komisiju, koja je izvršila uvid u raspoloživu dokumentaciju vezanu za predmetno postupanje. Shodno tome, zaključeno je da sve organizacione jedinice UIO preduzmu radnje u skladu sa članom 5. ZUP-a, kojim bi se zaštitio interes poreskog obveznika do okončanja pokrenutih sudskih postupaka – navode iz UIO BiH.

Upravni odbor UIO je, podsjećaju, na posljednjoj sjednici razmatrao prednacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, koji se odnosi na olakšice prilikom nabavke alkohola koji se koristi za proizvodnju sredstava za dezinfekciju.

– Usvajanjem ovog Zakona riješio bi se problem firmi koje se bave proizvodnjom sredstava za dezinfekciju i Uprava to svakako podržava – dodaju iz UIO BiH.