Društvo

Dobrobit pacijenata sve manje važna: Liječenje od raka sve više komercijalizovano

Grupa ljekara i akademika upozorava da je liječenje od raka komercijalizovano i da više nije primarno usmjereno na pružanje pomoći pacijentima da žive duže.

Doktor pregleda pluća
FOTO: WPLG LOCAL 10/YOUTUBE/SCREENSHOT

U medicinskom časopisu “Lanset” ljekari se žale da je u posljednjih nekoliko decenija došlo do pada broja finansiranih kliničkih ispitivanja, čija je svrha bila da odgovore na pitanja važna za pacijente.

Sada dominiraju ispitivanja koja finansira industrija, kojoj je cilj da postigne “regulatorno odobrenje ili komercijalnu prednost”.

Prema Kristoferu Botu sa kanadskog Univerziteta u Kingstonu, postoji sve veća zabrinutost među stručnjacima da “neka nova liječenja ne pomažu pacijentima da žive duže ili da se osjećaju bolje”.

Pročitajte još

– Industrijska kontrola istraživanja stvorila je sistem fokusiran na nove lijekove protiv raka nauštrb istraživanja novih pristupa hirurgiji, radioterapiji, palijativnoj zaštiti i prevenciji – navode stručnjaci koji su dio inicijative “Onkologija zdravog razuma”.

Oni ističu da se “znatan dio prihoda industrije koristi za marketinške kampanje s ciljem uticaja na pacijente, kreatore politike i onkologe, bez obzira na kliničku potrebu”.

Zalažući se za promjenu pristupa, ljekari pozivaju na pristup koji je više usmjeren na pacijenta i daje prioritet odgovarajućoj zaštiti.

Oni zagovaraju liječenja koja poboljšavaju preživljavanje i kvalitet života i koja su dostupna svim pacijentima.

Ova inicijativa i upozorenje uslijedili su nakon nedavne objave istraživanja Kraljičinog univerziteta u Belfastu i Univerziteta u Sautemptonu koje sugeriše da je 75 odsto finansiranja istraživanja raka usmjereno na pretklinička ili medicinska istraživanja koja ne uključuju pacijente. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije