Kolumne

Dočekati proljeće

Dok god možemo zdravi po zemlji hodati nećemo zatvarati privredu, odjeknula je prekjuče izjava gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Dočekati proljeće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Njegova poruka je zapravo da su rigorozne mjere iz aprila s policijskim časom posljednja opcija kao epidemiološka mjera.

Zemlje Evropske unije u kojima takođe bukta korona, odnosno naglo raste broj zaraženih ljudi novim virusom korona, a samim tim i broj hospitalizovanih i, nažalost, umrlih, uglavnom se ne odlučuju za zatvaranje svega. Reklo bi se da uvode ciljane epidemiološke mjere u namjeri da sačuvaju svoje ekonomije, ali i obrazovanje djece, odnosno svoju budućnost i, naravno, zdravstvo.

Ako je suditi po onome što je do sada iscurilo u javnost, recimo, u Njemačkoj zatvaraju kafiće, bioskope i fitnes centre, a restorani mogu samo da rade dostavu. Prodavnice sve mogu da rade ako poštuju higijensko-epidemiološke mjere. Ograničeno je okupljanje. Škole ne zatvaraju za mlađe đake.

Kada je u pitanju okruženje, Hrvatska takođe uvodi svakodnevno nove epidemiološke mjere kako bi sačuvali zdravstveni sistem, ali škole, poručuju, neće biti zatvorene. Njihov ministar obrazovanja poručuje javnosti, pozivajući se na preporuke Unicefa, da su djeca u školama sigurna i da treba da pohađaju nastavu u klupama, uz propisane mjere.

Pročitajte još

Srbija takođe uvodi epidemiološke mjere, a djeca kombinovano pohađaju nastavu u klupama i na daljinu.

Nadamo se da zatvaranje svih škola u Republici Srpskoj više neće biti kao jedna od epidemioloških mjera. Ne bi smjelo s djecom da eksperimentišemo. Osim toga, i oni su defintivno pod stresom.

Zato one poruke s prekjučerašnjeg skupa u Administrativnom centru Vlade RS, na kojem su bili i zdravstveni radnici, ali i donosioci odluka, shvatamo kao smjernice za nastavak borbe protiv epidemije, a ne kao predizborni skup.

Naše je da poštujemo mjere i preporuke, jer samo na takav način možemo da izguramo dugu zimu bez još većeg opterećenja zdravstva i policijskog časa.