Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dodik: Komšić neovlašteno pisao zaposlenim u Ambasadi BiH u Švedskoj

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedavajući i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić neovlašteno je pisao Ambasadi BiH u Švedskoj i mimo bilo kakvog dogovora dao instrukcije njenom osoblju u vezi sa prisustvovanjem ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Predsjedništvo BiH, kako i sam Komišić priznaje, nije rasparavljalo o tome, pa je nejasno ko je donio odluku da osoblje Ambasade ne ide na dodjelu Nobelove nagrade. Da sve bude još čudnije Predsjedništvo BiH nije dobilo poziv za tu ceremoniju, nije dobilo čak ni upit iz MIP-a ili Ambasade u Švedskoj – istakao je Dodik upitan da prokomentariše Komšićeve insturkcije upućene zaposlenim u Ambasadi BiH u Švedskoj da bojkotuju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je rekao da nije jasno zašto se Komšić našao prozvanim da daje ili uskraćuje ovlašćenja bilo kome u diplomatskoj misiji BiH u Švedskoj.

– Komšićevo insisitiranje na politizaciji i problematizaciji nečega što je pitanje književnosti, a ne politike, dodatno diskredituje BiH u očima civilizovanog svijeta – zaključio je Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO