Društvo

Dogovorene prve zajedničke aktivnosti: Intenziviranje saradnje iz oblasti bezbjednosti između BiH i Austrije

BiH i Austrija žele razvijati i intenzivirati saradnju u svim oblastima bezbjednosti, što je od obostranog interesa, ključna je poruka niza sastanaka predstavnika Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara sa kolegama iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dogovorene prve zajedničke aktivnosti: Intenziviranje saradnje iz oblasti bezbjednosti između BiH i Austrije
FOTO: SIPA

Tokom ove posjete dogovorene su i prve zajedničke aktivnosti, kao i program rada za aktivnosti koji će biti realizovane u narednim mjesecima, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Predstavnici Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i čelni ljudi bezbjednosnih agencija u BiH na poziv Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije borave u Beču.

Osim sastanka u MUP-u Austrije, članovi delegacije BiH posjetili su i upoznali se o radu azilantskog centra, načinu kontrola i bezbjednosti na aerodromima, radu kancelarije za zajedničke operacije, te Centra za policijsku saradnju.

Važna tema sastanaka jeste i saradnja u oblasti migracija, posebno borbe protiv krijumčarenja ljudima, povrataka migranata, te jačanje kapaciteta institucija BiH u oblasti migracija.

Predstavnik Ministarstva bezbjednosti Saša Kecman posjetio je i lokaciju na kojoj se nalaze donirani kontejneri koji će uskoro biti prebačeni u prihvatni kamp “Lipa” kod Bihaća, te istakao važnost te donacije jer će omogućiti da prije zime budu izgrađeni smještajni kapaciteti za migrante.

U delegaciji BiH bili su i direktor Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) Darko Ćulum, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić i zamjenik direktora Granične policije BiH Fahrudin Halač.

Prihvati notifikacije