Kultura

Najduži štrajk koji je pogodio Holivud: Nakon 5 mjeseci filmska i TV produkcija mogla bi početi ponovo sa radom

Scenaristi u Sjedinjenim Američkim Državama kažu da su uspjeli postići probni dogovor sa čelnicima filmskih studija. Na osnovu tog dogovora oni bi mogli prekinuti štrajk koji traje skoro pet mjeseci.

Najduži štrajk koji je pogodio Holivud: Nakon 5 mjeseci filmska i TV produkcija mogla bi početi ponovo sa radom
FOTO: SMITHSONIAN CHANNEL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Udruženje pisaca Amerike (WGA) saopštilo je da je dogovor “izuzetan sa značajnim dobitkom i zaštitom za pisce”. Članovi WGA i dalje mora moraju imati posljednju riječ.

Najduži štrajk

Ovo je bio najduži štrajk koji je pogodio Holivud u posljednjih nekoliko decenija i zaustavio je većinu TV i filmske produkcije.

Takođe, glumci štrajkuju, ali u odvojenom sporu – podsjeća BBC.

Pet milijardi dolara

Prema procjeni ekonomiste Milken instituta Kevina Klovdena, odlazak pisaca, koji je počeo 2. maja, koštao je američku ekonomiju oko pet milijardi dolara.

Pored pitanja oko plate, pisci su strahovali od uticaja vještačke inteligencije koja bi mogla zamijeniti njihove talente.

Dodjela nagrada “Emmy” odgođena za janaura zbog štrajka u Holivudu.

Trogodišnji ugovor

Rukovodstvo WGA i članovi sindikata moraju sklopiti trogodišnji ugovor sa Savezom filmskih i televizijskih proizvođača prije nego što se vrate na posao.

U poruci Udruženja o predloženom dogovoru navodi se da detalji još uvijek moraju biti finalizovani, te da se štrajk još ne prekida, ali će se prestati okupljati ispred filmskih studija, piše Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije