Politika

DUPLA IGRA Ima li SDA u Sarajevu dva partnerska bloka iz Srpske

Savjet ministara imenovan je partnerstvom SDA sa SNSD i HDZ BiH, ali je najjača bošnjačka partija nekoliko puta napravila novu većinu u Predstavničkom domu BiH sa SDS, PDP i još nekim partijama.

DUPLA IGRA Ima li SDA u Sarajevu dva partnerska bloka iz Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To tvrde u SNSD i strankama okupljenim oko njih, a njihovu tezu potvrđuju i sve češća dešavanja u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje je SNSD izigran od strane SDA. Neke od tih odluka, kao što su zakoni, zaustavljeni su ili će biti zaustavljeni u Domu naroda BiH, gdje SNSD ima većinu u Klubu Srba. Međutim, partija Milorada Dodika za sada nema odgovor na odluke koje se bez njih donose samo u Predstavničkom domu BiH, poput izmjene u sastavu CIK BiH.

Šefica Kluba poslanika SNSD Snježana Novaković Bursać tvrdi da je koalicija SDA sa SDS i PDP „CIK koalicija“ jer su, između ostalog, izglasali i članove Centralne izborne komisije BiH, a prije toga izmijenili Poslovnik Predstavničkog doma, izglasali zakon o prestanku mandata članovima VSTS i mnoge druge inicijative i zaključke.

To smanjuje povjerenje partnera na nivou zajedničkih organa. Znači, SNSD nema koalicione partnere na nivou BiH, imamo partnere u formiranju Savjeta ministara. Ako predlažu zakone bez saglasnosti partnera i ako nema mogućnosti da nešto prođe u Domu naroda BiH, stvarno se postavlja pitanje namjera – kaže Novaković Bursać za Srpskainfo.

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Snježana Novaković Bursać

Prema njenim riječima, SDS i PDP, u nadi da će što duže zadržati svoje pozicije u institucijama i upravnim organizacija na nivou BiH, pristaju na ovakvu politiku SDA i daju im prohodnost u Predstavničkom domu.

– S druge strane, imali smo dugotrajnu blokadu formiranja Savjeta ministara i kontinuiranu blokadu imenovanja od strane SDA. To je jasna cijena u toj političkoj trgovini, po štetu interesa RS. Trenutno, jedina kočnica takvoj politici je kapacitet srpskog člana Predsjedništva i Dom naroda BiH. Međutim, vidite da neke odluke nemaju prohodnost ni u Savjetu ministara BiH, jer na brojne važne odluke reaguje jedan od zamjenika predsedavajućeg – kaže Novaković Bursać.

Pročitajte još

Na pitanje šta SDA dobija ovakvom politikom, kaže: „Dobijaju veću kontrolu nad procesima kojoj u svojoj politici i teže, i maskiraju mnogobrojne afere i unutarstranačke probleme”.

– Uzmite za primjer članove CIK. Oni su zadržali “svoja” dva člana, zadržavaju kadrove po dubini, a ubacili su u igru dvije potpuno nekompetentne osobe, koje ne ispunjavaju ni formalne, ni suštinske uslove – smatra ona.

Kao jedan od problematičnijih zakona navodi zakon o PDV koji je predložio Denis Zvizdić iz SDA, a pohvalili SDS i PDP.

– To je jako problematična i nepotrebna situacija, jer se ovim prijedlogom zakona daje mogućnost da Savjet ministara donosi samostalno neke odluke što predstavlja rizik za narušavanje kompletnog mehanizma za odlučivanje o sistemu PDV, a bez mogućnosti da se suštinski doprinese privrednim subjektima. Od kada je indirektnog oporezivanja uspostavljen je i sistem donošenja i izmjena zakona i podzakonskih akata. Uvijek se moraju proći procedure usaglašavanja entiteta i Upravnog odbora UIO. Odjednom imamo zahtjev da se zakon donese po hitnoj proceduri, plus se daje mogućnost Savjetu ministara da oni, kada im ustreba, mogu da prolongiraju plaćanje PDV. Ništa to ne može proći u Domu naroda, ali je nepotrebno – zaključuje Novaković Bursać.

Predsjednik SDS Mirko Šarović nije želio da odgovori na optužbe iz SNSD. Posredstvom savjetnice za odnose s medijima, Marine Bakić, poručio nam je da „pitamo SDA s kim su u koaliciji“.

Članica Predsjedništva SDA i poslanica u Predstavničkom domu BiH Alma Čolo tvrdi da ne prave novu koaliciju.

Foto: Parlament BIH
Foto: Parlament BIH

– Naprotiv, korektni smo prema koalicionim partnerima u mjeri u kojoj su i oni korektni prema nama. Ako oni (SNSD, prim. aut.) predlažu zakon o Ustavnom sudu koji mi ne možemo podržati i očekuju da djelujemo kao koalicija, bojim se da to nije moguće. Stvari oko kojih nemamo saglasnosti ne možemo zajednički iznijeti. Spremni smo aktivno sarađivati radi poboljšanja odnosa u koaliciji. Očekujemo odgovarajući doprinos svih članica koalicije – kaže Čolo za Srpskainfo.

Predsjednik PDP i poslanik u PS BiH Branislav Borenović poručuje da „vladajuća koalicija treba da prestane da traži izgovor za svoje neuspjehe“.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Vladajuća koalicija u BiH je SDA, SNSD, HDZ i njihovi sateliti. Nakon godinu dana blokada izabrali su Savjet ministara, Dom naroda i podijelili kadrovski plijen… Što su tražili, to su i dobili; krajnje je vrijeme da prestanu vječito tražiti kod nekog drugog izgovore za svoje neuspjehe. Mislim da se SDA i SNSD savršeno uklapaju u ovaj njihov nenormalan i izopačen ambijent, gdje su svi apsurdi mogući – kaže Borenović za Srpskainfo.

Topić: Partneri s figama u džepu

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da se ovako ponašanje na nivou BiH moglo i očekivati od partnera koji su formirali Savjet ministara, jer su u to ušli s figama u džepu.

– Oni se ne ponašaju kao pravi koalicioni partneri, već se pravi matematički proračun šta u kom trenutku nekom odgovara. Njima nije interes da to funkcioniše, već da se ostvaruju parcijalni interesi, koji su dominantno partijski. To smo vidjeli bezbroj puta, kada se blokiralo kompletiranje Savjeta ministara BiH, kod izbora CIK, kada su pripomogli neki drugi koji nisu sastavni dio koalicije. Tu je vrlo otvoreno pitanje ko je taj koji sebi daje ekskluzivno pravo da iz partijske prerspektive definiše entitetski interes i interes svih građana. Partije koje u tome učestvuju to definišu kao interes entiteta, a nije tako. Oni to samo nastoje upakovati i predstaviti na taj način, a riječ je isključivo o partijskim interesima – smatra Topićeva.

Prihvati notifikacije