Kolumne

Dva metra drva i milioni

Republiku Srpsku su ove godinu potresle brojne afere, zbog kojih bi u normalnim državama padale vlasti, zatvori bili puni sadašnjih i bivših funkcionera, a samo kod nas se ništa ne dešava.

Dva metra drva i milioni
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Izreka „Svakog čuda, tri dana dosta“ upravo opisuje stanje u pravosuđu, policiji, ali i u narodu.

Kada se prije više od godinu dana počelo pisati o nenormalnoj sječi i krađi šume u Tesliću, svi su u tom gradu pričali da se zna ko je odgovoran za to. Spominjala su se imena bivših i sadašnjih funkcionera, nekih veoma jakih ljudi, međutim, kao po pravilu, prilikom podnošenja izvještaja ta imena nigdje nisu spominjana. Tako smo za krađu šume vrijedne više od miliona maraka dobili to da su osumnjičena dva lugara. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Onda je uslijedila možda još i krupnija afera, a to je da su se brojni funkcioneri ugrađivali i krali novac za vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije korona virusom.

Dok smo mi građani bili zatvoreni u kućama i sa strahom čekali vijest koliko je ljudi danas zaraženo koronom, drugi su to iskorištavali da još više popune svoje debele džepove. Bez imalo stida krali su na maskama, kamerama i drugoj medicinskoj opremi. Za sada se tu spominje samo jedno zvučno ime, ali da li samo jedan čovjek, na nekoj poziciji, može biti odgovoran za takav kriminal?!

Pročitajte još

Nedugo nakon ovoga otkrivena je i treća veoma krupna afera; već sedmicama se lome koplja kakav kiseonik zadnjih godinu dana dobijaju pacijenti u Srpskoj.

Kažu da u Republiku Srpsku nije uvezen nijedan litar medicinskog kiseonika, ali za to niko nije odgovarao.

Obavljena su vještačenja, rečeno nam je da je kiseonik dobar, mi smo to provjerili i to je to, završena priča.

E, pa ne smije biti tako, što prije moraju odgovarati svi koji su davali industrijski kiseonik pacijentima, ili ako to nije tačno, onda što prije na optuženičku klupu trebaju oni koji su izazvali paniku i strah među ljudima.

Kod nas je očigledno veći grijeh ukrasti dva metra drva za zimu, nego uzimati milione!

Prihvati notifikacije