Hronika

DVA MOTIVA SUROVE LIKVIDACIJE Egzekutor Strahinju Stojanovića pratio osam sati

Strahinja Stojanović (30) likvidiran je 13. septembra, kada je pod njegov džip BMW X5 postavljen eksploziv, a on je ubrzo preminuo od zadobijenih povreda.

DVA MOTIVA SUROVE LIKVIDACIJE Egzekutor Strahinju Stojanovića pratio osam sati
FOTO: FACEBOOK/SRPSKAINFO/TANJUG

Policija je brzim operativnim radom identifikovala Stojanovićevog ubicu, Milivoja L. (50) iz Gradiške za kojim je odmah raspisana međunarodna potjernica i za kojim se i dalje intenzivno traga.

Kako se sumnja, on je u Beograd došao po nečijem nalogu kako bi izvršio egzekuciju.

Istražitelji provjeravaju motiv ubistva, a prema do sada poznatim informacijama Milivoje L. najverovjatnije je bio plaćen za likvidaciju.

– Istraga o mogućim naručiocima i motivu zločina zasad ide u dva pravca. Prvi se odnosi na povezanost Stojanovića sa likvidacijom advokata Luke Bojovića Dragoslava Miše Ognjanovića. Drugi pravac istrage ide u smjeru jedne kriminalne grupe iz Beograda, s kojom je navodno Stojanović ušao u sukob zbog dva kilograma kokaina – rekao je izvor lista Kurir.

Prema njegovim riječima, pojavile su se informacije da je Stojanović prevario jednu narko-grupu za drogu i da mu oni to nisu oprostili.

Stojanović se posljednjih meseci nije skrivao, putovao je po svijetu sa novom djevojkom, obilazio luksuzna ljetovališta, a od početka pandemije bio je u Srbiji i najviše vremena je provodio u Beogradu. Sve to je njegova djevojka, Kolumbijka Sonja redovno objavljivala na društvenim mrežama.

Hronologija slučaja “Stojanović”

13. septembar – eksplozija

Mir nedjeljnog popodneva 13. septembra u Beogradu, pokvarila je eksplozija koja se dogodila na Novom Beogradu u Omladinskih brigada, pri čemu je naočigled brojnih prolaznika, nasred puta u vožnji, eksplodirao automobil.

Džip je eksplodirao u toku vožnje

Mnogobrojni svjedoci eksplozije ostali su šokirani i ispričali su da su mislili da zidovi oko njih padaju dok nisu shvatili šta se dogodilo. Nakon toga ugledali su raznijet BMW na kolovozu, a onda su čuli i ženu kako vrišti i nekoga doziva.

FOTO: TANJUG, GOOGLE MAPS, DRUŠTVENE MREŽE / RAS SRBIJA
FOTO: TANJUG, GOOGLE MAPS, DRUŠTVENE MREŽE / RAS SRBIJA

Nekoliko minuta kasnije javnosti je bilo poznato ko se nalazio u raznesenom automobilu – Stojanović, koji iza sebe ima debeo dosije i njegova djevojka, Kolumbijka Sonja G. Suzarez (45). Ona u eksploziji nije povređena, ali je Stojanović, iako ostao bez obje noge, bio svjestan do dolaska Hitne pomoći, međutim ubrzo je podlegao stravičnim povredama.

Bomba Novi Beograd

Nakon ovako brutalne likvidacije usred dana na ulicama Beograda počele su spekulacije zbog čega i ko je ubio Stojanovića, dobro poznatog javnosti zbog umješanosti u brojna krivična djela, kao i sumnje da je imao veze za ubistvom beogradskog advokata Miše Ognjanovića, inače branioca Luke Bojovića.

“Poplava” vijesti o ubijenom kriminalcu

Čim je otkriven identitet muškarca koji je ubijen, svi su se sjetili da je Stojanović bio meta egzekutora i dvije godine ranije, kao i da je od od ranije dobro poznat organima reda.

Prije dvije godine, u naselju Galenika, takođe je došlo do podmetanja bombe pod automobil Stojanovića, samo je što je on tog puta “za dlaku” izbjegao likvidaciju.

FOTO: INSTAGRAM/SCREENSHOT
FOTO: INSTAGRAM/SCREENSHOT

Njegova tadašnja djevojka, bivša misica, Olac Bilbao Gonzales, teže je povrijeđena u eksploziji, dok se Stojanoviće neposredno prije ulaska u automobil vratio do stana jer je zaboravio mobilni telefon, što ga je i spasilo. Bomba je aktivirana dok je samo misica bila u vozilu.

Nekoliko mjeseci kasnije, ime Stojanovića počelo je nezvanično da se provlači kroz istragu ubistva uglednog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića. Uprkos tome što nikada zvanično nije precizirana njegova umješanost, pričalo se da je on potencijalni izvršilac i da se nakon zločina pritajio van granica zemlje…

Ispitivanje prijatelja i djevojke

Kolumbijka koja je bila sa Stojanovićem u trenutku egzekucije posljednjih mjeseci svakodnevno je objavljivala fotografije i lokacije na kojima se nalaze, te su medije preplavile slike s njihovih putovanja, izlazaka i obilazaka planina po Srbiji.

Pročitajte još

Istraga ubistva Strahinje Stojanovića prvobitno je bila usmjerena ka njegovim poslovima sa one strane zakona, ali i sukobu sa suparničkim kriminalnim grupama sa narko-tržišta. Ispitivani su njegovi prijatelji, a odmah nakon sahrane i djevojka koja je bila sa njim, Sonja.

Fotografije na Instagramu pomogle ubicama

Pretpostavlja se da su upravo fotografije koja je objavljivala njegova djevojka na društvenim mrežama “pomogle” egzekutorima da dođu do tačne lokacije Stojanovića. Oni su ga najvjerovatnije locirali preko njenog profila, budući da je ona veoma aktivna na Instagramu. Tamo je objavljivala zajedničke fotografije sa Stojanovićem i to njihove boravke na Zlatiboru i Kopaoniku. Tako se u svakom trenutku moglo vidjeti gdje se oni nalaze.

Prema podacima iz policije, Kolumbijka je u Srbiju ušla pred sam početak vandrednog stanja, nakon čega je nije ni napuštala.

Bombu aktivirao biciklista

Dva dana nakon eksplozije, istraga je otkrila da je eksplozivnu napravu najverovatnije aktivirao biciklista kog su kamere snimile u neposrednoj blizini stana, a potom i mjesta zločina.

Upravo, bicikl koji odgovara onom sa snimka pronađen je bačen u rijeku Savu, u blizini šetališta u Bloku 45 na Novom Beogradu i sumnja se da je atentator njime pobjegao sa mjesta eksplozije.

U isto vrijeme, istragom je utvrđeno, da je pod automobil bilo podmetnuto između kilogram i kilogram i po eksploziva Pentrit i sve to ispod vozačevog sjedišta.

Ubica ga pratio osam kilometara

Kako se sumnja, ubica je eksplozivnu napravu velike razorne moći, ali precizno usmjerene, ispod Stojanovićevog vozila najvjerovatnije postavio u toku noći između subote 12. septembra i nedjelje 13. septembra.

Međutim, kako je istraga pokazala, eksplozivna naprava je morala biti aktivirana daljinskim upravljačem, pa je jasno da je ubica Stojanovićevo vozilo pratio osam kilometara prije nego što je detonirao bombu.

Stojanović je krenuo iz svog stana na Galenici, uputio se na auto-trke na Ušću, a bomba je aktivirana u Ulici Omladinskih brigada.

Strahinja Stojanović i Sonja Suarez Gomez

Prvi rezultati istrage pokazali su da je u oba napada na Strahinju korišćen isti eksploziv, što najverovatnije znači da je prvi put pokušala da ga likvidira ista ekipa, koja ovaj put ništa nije prepustila slučaju, pa je bombu detonirala tek kada su bili sigurni da je Stojanović u vozilu. Nije isključeno i da je ubica vodio računa da ne ubije nikoga više te zato nije aktivirao bombu nekoliko minuta ranije.

Identifikacija izvršioca

Osam dana nakon što je Stojanović ubijen policija u Beogradu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, identifikovala je M. L. (50), osumnjičenog za ubistvo Stojanovića na Novom Beogradu.

Policija je juče upala u stan osumnjičenog iz kog je, kako se sumnja, krenuo u izvršenje djela.

Vještačenjem je utvrđeno da je izvršilac koristio eksplozivnu napravu koja je, pored eksplozivnih materija sadržavala i odeređenu količinu metalnih navojnica takozvanih matica, koje se koriste prilikom postavljanja šrafova kako bi povećao razorno dejstvo bombe.

Raspisana međunarodna poternica

Viši sud u Beogradu prihvatio je prijedloge tužilaštva – odredio je pritvor i donio naredbu za raspisivanje Interpolove poternice za Milovjem L. (50). Za 50-godišnjim muškaracem raspisana je Interpolova poternica, jer ima državljanstvo Srbije i Bosne i Hercegovine, a posjeduje i ličnu kartu Hrvatske.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Identitet izvršioca utvrđen je antropoloskim vještačenjem i komparativnom metodom tragova koji su fiksirani i izuzeti sa lica mesta.

Osumnjičen ugostitelj iz Gradiške

Prema poslednjim informacijama, Milivoje L. je ugostitelj iz Gradiške koji je odranije dobro poznat policiji. Osumnjičeni za lividaciju Stojanovića poznat je organima reda po nasilničkom ponašanju, a vlasnik je i nekoliko ugostiteljskih objekata u Gradiškoj.

Pročitajte još

Prošle godine Milivoje je hapšen jer je nasred ulice pucao iz pištolja, a potom i snimak incidenta okačio na društvene mreže.