Banjaluka

ELEKTROAUTOBUSI BUDUĆNOST JAVNOG PREVOZA Provjerili smo koja rješenja nudi novi Urbanistički plan Banjaluke

Proširenje biciklističkih staza, pješačkih zona i uvođenje autobusa na električni pogon je vizija razvoja grada, koja bi trebala biti sadržana u novom Urbanističkom planu Banjaluke.

ELEKTROAUTOBUSI BUDUĆNOST JAVNOG PREVOZA Provjerili smo koja rješenja nudi novi Urbanistički plan Banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Među većim problemima u Banjaluci su ona iz oblasti saobraćaja i upravo bi gore navedene stavke, prema mišljenju struke, trebale biti pravi put ka poboljšanju trenutne situacije.

Iako je zbog pojave virusa korona usporena njegova izrada, prva verzija novog plana bi trebala biti završena do kraja kalendarske godine.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je rekao da se kroz novi Urbanistički plan daje prednost javnom prevozu, te da će ići na smanjenje broja automobila na ulicama. To bi, u zavisnosti od lokacije, umanjilo ili iskorijenilo saobraćajne gužve i smanjilo zagađenje vazduha.

– Kako bi se to postiglo ide se na povećanje pješačkih zona, gdje je to moguće, te uvođenje novih biciklističkih staza. Za sve to je Banjaluka vrlo pogodna, jer je u najvećem dijelu ravna, a kod sistema javnog prevoza optimalna opcija bi bilo uvođenje autobusa na električni pogon – naveo je Rašković.

FOTO: GRAD BANJALUKA/RAS SRBIJA
FOTO: GRAD BANJALUKA/RAS SRBIJA

Iako će ovo biti sadržano u novom Urbanističkom planu, Rašković kaže da će njegovo provođenje zavisiti od brojnih faktora i da relizacija predloženog ne može ići “preko noći”

– Kroz Urbanistički plan se samo mogu planirati zone za određene sadržaje ili pravci, a kojim tempom će ići provođenje je druga priča, u koju je mnogo toga uključeno. Realizacija će prije svega zavisiti od gradskih vlasti, njihovih prioriteta i stanja finansija. Isto tako, Banjaluka nema svoje preduzeće za javni prevoz, već se gradski i prigradski prevoz odvija u sklopu javno-privatnog partnerstva. Osim toga, uspostavljanje takvog sistema nije jeftino, jer trebate napraviti stanice za punjenje, tako da sve to treba uzeti u obzir – naveo je on.

Dodao je da dio rješenja za budućnost treba biti dalja gradnja novih mostova i uklanjanje površinskog parkiranja iz najužeg centra grad, te njegovo izmještanje u garaže.

FOTO: GRADSKA UPRAVA BANJALUKA
FOTO: GRADSKA UPRAVA BANJALUKA

Rješenja koja će biti uključena u novi Urbanistički plan nedavno su predstavljena na video konferenciji na kojoj su učestvovali i predstavnici nevladinog sektora, Grada, te konzorcijuma koji je zadužen za izradu Urbanističkog plana.

Pročitajte još

Iz nevladinog sektora poručuju da se dosta toga u saobraćaju može poboljšati ako postoji politička hrabrost.

Tihomir Dakić iz Centra za zaštitu životne sredine poručuje da se za početak infrastruktura treba namijeniti pješacima i biciklistima, ali i da oni trebaju biti u mogućnosti da je i koriste. Kaže da u Banjaluci ima oko 25 kilometara biciklističkih staza, ali da na tim trasama ima dosta problema

– Biciklistička staza u Karađorđevoj ulici na Laušu je neupotrebljiva, zbog nepropisnog parkiranja i lošeg održavanja. Nove biciklističke staze koje su urađene nisu povezane i nisu integrisane u postojeći saobraćaj, tako da ima puno malih detalja koji, kada se saberu, predstvaljaju veliku prepreku velikom broju ljudi koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo –naveo je on.

Kada su u pitanju planovi za javni transport, Dakić poručuje da je tu potrebno dobro planiranje kod ulaganja.

– Banjaluka nema svoj sistem javnog prevoza, nego je on privatni. Usluga zavisi od privatnih lica, a ne od neke javne ustanove, i trenutno je preskup, najskuplji u regionu kada se uzme u obzir platežna moć građana. S druge strane, imamo najjeftiniji parking u centru grada od svih gradova bivše Jugoslavije – precizirao je Dakić.

U igri bio i tramvaj

Kao jedna od mogućnosti za unapređenje javnog saobraćaja razmatrano je i uvođenje tramvaja u Banjaluci.

– U pogledu javnog gradskog saobraćaja ide se na ekološka rješenja, od kojih neka oduvijek postoje, a to je tramvaj. Oni se vrlo lako mogu iskombinovati s pješačkom zonom i imaju veći kapacitet od autobusa. Pored toga, Banjaluka je vrlo pogodna za tramvajski saobraćaj, jer je teren većim dijelom ravan – kazao je Ivan Rašković i dodao da ovo rješenje ima i veliki minus.

Kako kaže, njegova realizacija je veoma skupa u odnosu na autobuski saobraćaj, jer se mora dosta ulagati u infrastrukturu.