Kolumne

Enklave

Kada SNSD po svaku cijenu želi da osvoji vlast u nekoj opštini ili gradu u Republici Srpskoj, oni to i učine. Ako ne ide na izborima, onda ide prije i poslije izbora, uvlačenjem u svoje redove dojučerešnjih ljutih rivala u Doboju, Bijeljini… Ostale opštine koje još nisu zauzeli, budite sigurni, nisu im prioritetno na nišanu, ili postoje neke zakulisne radnje s lokalnim moćnicima iz SDS i PDP.

Enklave
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kada se kompletan SDS digne na noge da bi odbranio neku opštinu, kao što je bio slučaj na referendumu u opozivu načelnika Teslića, oni to i učine. Međutim, svi znamo da Teslić nije Republika Srpska. Možete uspjeti kada sve snage fokusirate na jednu opštinu, ali kada dođu lokalni izbori i kada se resursi opozicije rasprše po cijeloj Republici, jasno je da se birališta, glasački listići i vreće ne mogu čuvati tako organizovano kao u jednoj maloj sredini. Tada su na cijeni kandidati, stranačka infrastruktura i pare, a svi znamo kome toga manjka.

U svakom slučaju, zvuči nevjerovatno da je SNSD, koji je u RS i šire odavno simbol za vladavinu i ogromnu političku moć, i dalje opozicija u nekim lokalnim zajednicama u Srpskoj. Zbog žestine borbe dva politička bloka, te opštine izgledaju kao ratne enklave, jer je sve oko njih okrenuto protiv njih. Pošto je stvar psihologije da budete na strani slabijih, može vam se učiniti da u enklavama cvjeta samo cvijeće, a da oko njih teče mulj.

Međutim, tako djeluje samo na prvu. Kada se udubite u lokalne političke prilike, čućete da tamošnji oponenti rade sve isto što i oni na nivou Srpske, ili bar koriste takve argumete, samo što su im uloge zamijenjene. Opozicija u tim opštinama je, kažu, bezidejna, podijeljena, ima neopravdano visoko mišljenje o sebi, kandidati su im katastrofalni, a vlast je bahata, žestoko zloupotrebljava resurse i održava se strahovladom. Ako je bar pola tačno, mnogo je.

Po čemu se onda u sistemu vrijednosti, načinu rada i shvatanja politike razlikuju jedni od drugih? Samo po tome što su jedni vlast, a drugi opozicija, a to ponajmanje zavisi od toga koliko je neko drugačiji.

Dobro, možda nisu baš svi isti, ali nisu ni mnogo različiti.