Svijet

Evropski parlament traži hapšenje Lukašenka: Optužuju ga za učešće u evakuaciji djece iz područja borbenih dejstava

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta pozvao je danas zemlje i institucije EU da traže nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka zbog, kako su naveli, njegovog učešća u evakuaciji djece iz područja borbenih dejstava u Ukrajini.

Aleksandar Lukašenko
FOTO: STRINGER/EPA

Institucije EU i države članice su pozvane da preduzmu sve neophodne korake na međunarodnom nivou da bi omogućili krivično gonjenje bjeloruskih političkih i vojnih lidera odgovornih za zločine protiv čovječnosti i genocid.

Budući da je MKS već izdao naloge za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i komesarke za prava djeteta Marije Lavove-Belove, evroposlanici su ovaj sud pozvali da razmotri sličan nalog za hapšenje Lukašenka.

Pročitajte još

Odbor je danas odobrio izvještaj o situaciji u Bjelorusiji, u kome se navodi da “poslanici Evropskog parlamenta sa velikom zabrinutošću prate očiglednu političku, ekonomsku, vojnu i kulturnu potčinjenost Bjelorusije Moskvi, čineći zemlju de fakto satelitskom državom koja takođe ima taktičko nuklearno oružje pod ruskom komandom”.

S tim u vezi, Evropski parlament poziva države i institucije EU da “ne priznaju bilo kakve sporazume koji su sklopili Minsk i Rusija koji ustupaju suverenitet zemlje protiv volje bjeloruskog naroda”.

Od vremena hladnog rata, američke taktičke nuklearne avijacijske bombe “B-61” stalno su raspoređene u NJemačkoj, Italiji, Belgiji i Holandiji, navodi TASS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu