Svijet

"Imamo sposobnost da ga koristimo u slučaju napada" Bjelorusija razrađuje procedure za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja

Bjelorusija će razraditi procedure za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja kao odgovor na spoljnu agresiju.

"Imamo sposobnost da ga koristimo u slučaju napada" Bjelorusija razrađuje procedure za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja
FOTO: FOTO: RTS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovo je izjavio predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, nakon ceremonije dodjele odlikovanja visokim oficirima.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Bjelorusija imati tehničke mogućnosti da u slučaju napada upotrebi taktičko nuklearno oružje, koje je Rusija razmjestila u toj zemlji, Lukašenko je rekao da mu ne treba “otpad u nekom skladištu” i da bi u tom slučaju oružje moglo da ostane u Rusiji.

On je istakao da je insistirao na razmještanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji kako bi se odvratili napadi.

Pročitajte još

– Niko se nikada nije borio protiv nuklearne sile. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga i prvi zamjenik ministra odbrane Bjelorusije Viktor Gulevič, ministar odbrane Viktor Hrenjin i predstavnici Komiteta za državnu bezbednost (KGB), dobili su instrukcije da razrade procedure za upotrebu ovog oružja. Suština je u tome da imamo sposobnost da ga koristimo u slučaju napada – poručio je Lukašenko.

On je objasno da se to odnosi na napade na Saveznu državu, odnosno Rusiju i Bjelorusiju.

– To je naše oružje i mi ćemo ga upotrebiti ako bude potrebno – rekao je Lukašenko, prenosi Glas Srpske.

Bjeloruski predsjednik je ranije tokom sastanka napomenuo da se značajan dio ruskog nuklearnog naoružanja, koje bi trebalo da bude razmješteno u Bjelorusiji, već nalazi na teritoriji zemlje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije