Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

FINALNA TRKA ZA FOTELJE Britanski lideri u završnici predizborne kampanje

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson i opozicioni lideri danas su u završnici kampanje, 72 časa pred glasanje, pokušali da dobiju podršku u što većem broju izbornih jedinica.

Džonson je posjetio mjesta u Engleskoj koja drže laburisti kako bi ih pridobio i tako obezbijedio većinu na izborima u četvrtak, prenio je AP.

Lider laburističke stranke Džeremi Korbin bio je na jugozapadu i centralnoj Engleskoj, gdje njegova stranka lijevog centra pokušava da pridobije nakolonost ključnih izbornih jedinica.

Ankete javnog mnjenja daju prednost Džonsonovim konzervativcima, ali čak svaki peti birač je neodlučan.

Ovi izbori su naročito nepredvidljivi, jer pitanje Bregzita utiče na tradicionalnu partijsku vjernost.

Džonson se prvo zaustavio u istočnom lučkom gradu Grimzbi, gdje su mu ciljna grupa bili laburisti koji su podržali napuštanje Evropske unije na referendumu održanom 2016. godine.

Noseći bijelu jaknu, šešir i gumene cizme, Džonson je gurnuo gajbu ribe po podu ribarnice u gradu koji je 74 godine u rukama laburista rekavši da “ne uzima ništa zdravo za gotovo” posljednjeg dana kampanje.

On je rekao i da će ako konzervativci dobiju većinu parlament ratifikovati sporazum o Bregzitu i izvesti Veliku Britaniju iz EU do trenutno važećeg roka 31. januara.

Laburisti pak obećavaju da će ponovo pregovarati o sporazumu, a zatim će biračima na referendumu dati priliku da odaberu da li će podržati sprazum o izlasku iz EU pod tim uslovima ili će ostati u evropskom bloku.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO