Svijet

Lideri partija se rastrčali, ubjeđuju NEODLUČNE: Razlika između Džonsonove i Korbinove partije SVE MANJA

Još jedan dan ostao je do izbora u Britaniji, pa su se lideri političkih partija od ranog jutra aktivirali u posljednjem pokušaju da utiču na neodlučne birače. Iako su ankete stalno pokazivale da je Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona u vođstvu, razlika se, kako se izbori približavaju, smanjuje.

Lideri partija se rastrčali, ubjeđuju NEODLUČNE: Razlika između Džonsonove i Korbinove partije SVE MANJA
FOTO: JEF OVERS/BBC/EPA

Džonson je dan počeo u Zapadnom Jorkširu, gdje je pomagao da se mlijeko i sok utovare u dostavna vozila.

Ne može biti kritičnije, ne može biti tjesnije, želim svima da poručim da je rizik realan i da bismo sutra mogli da dobijemo parlament u kojem nijedna partija nema većinu. To bi značilo više odlaganja i veću paralisanost zemlje – istakao je Džonson.

Za to vrijeme, lider laburista Džeremi Korbin je u Škotskoj, gdje je glasače pozvao da izaberu vladu koja će im dati “pravu nadu”. Korbin je rekao da je stanovnicima Glazgova, gdje žive neki od najsiromašnijih ljudi u zemlji, potrebna vlada koja će ulagati u sve krajeve zemlje.

Glavna opoziciona Laburistička stranka ocjenjuje da “pomjeranje” u anketama pokazuje da se zamah kreće u njihovom pravcu, prenosi AP. Ovo će biti treći izbori u Britaniji u posljednjih šest godina.

Na glasačima je, osim uobičajene odgovornosti za izbor nove vladajuće većine, ovoga puta i breme odluke kada će, kako, pa čak i da li će uopšte Velika Britanija napustiti Evropsku uniju. Pravo glasa u Britaniji ima 46 miliona glasača, koji odlučuju ko će ući u donji dom parlamenta od 650 mesta.

Ovi izbori prekretnica su i za aktuelnog premijera Džonsona. Ukoliko izgubi vlast, on bi mogao da ostane upamćen kao britanski premijer sa najkraćim stažom u Dauning stritu 10, gdje se uselio u julu ove godine.

Njegovi Konzervativci, inače, već devet godina su na vlasti i trenutno imaju 298 mjesta u Donjem domu parlamenta, a Džonson je izjavio da će, ako osvoji većinu, završiti proces izlaska iz EU, odnosno Bregzit, koji je odložen do 31. januara.

Opoziciona Laburistička stranka Džeremija Korbina trenutno u parlamentu ima 243 mesta i na ovim izborima pokušaće da se vrati u kabinet, prvi put poslije 2010. godine.