Društvo

(FOTO) "Bilo je strašno, tamo sam bila najmlađa" Djeca sve češće HODAJU PIJANA, konzumiranje alkohola postaje redovna pojava

Već sa trinaest godina svaki drugi maloljetnik proba alkohol, a gotovo polovina njih redovno pije bar jednom mjesečno, podaci su Batuta. Prodaja žestokih pića maloljetnicima je zabranjena zakonom, ali oni ipak nalaze put do alkohola.

alkohol
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Onima koji bi tog slova zakona trebalo da se pridržavaju, drugi propis zabranjuje da goste legitimišu.

Čini se da je su ove odredbe zakona privukle pažnju ljudima kada je došlo do masovnog trovanja alkoholom u klubu “Sinner” kada se nekoliko desetina ljudi, mahom maloljetnika otrovalo alkoholom.

Na kvarno kupila “žestinu” pa pravo na ispiranje

Planirala je provod sa društvom uz bocu žestokog pića, ali nije slutila da se zabava može završiti kobno, jutro je dočekala u bolnici.

– Otišli smo do prve trafike koja nam je bila tu blizu, i kupili smo vinjak i votku. Kad sam došla kući mama i tata su me vidjeli i odveli me na ispiranje. Bilo mi je strašno, jer sam tamo bila najmlađa – kaže jedna petnaestogodišnjakinja.

To joj je bila i lekcija, kaže da nikada ne bi ponovila takvu grešku.

Kažnjavanje na tržišnoj inspekciji

Prodavce koji zažmire pred godinama kupaca kažnjava Tržišna inspekcija. Da bi kaznu napisali – uslov je da prodavce uhvate na djelu, što se, kažu, rijetko dešava.

– Ne možemo, nažalost, da postupamo kao prikriveni kupci u toj situaciji niti da zloupotrebljavamo maloljetnika u inspekcijskom nadzoru, ali možemo da pratimo situaciju i ukoliko utvrdimo da je prodao kupcu za koga nije proverio da li je punoljetan preduzećemo mjere, a to je izricanje novčane kazne na licu mjesta – objašnjava Mirjana Damjanović, načelnica Tržišne inspekcije.

Da bi mogli da reaguju, i turistički inspektori moraju da uhvate na djelu one koji toče piće djeci u klubovima.

– Ukoliko je utvrđeno da je ugostitelj služio alkohol maloljetnom licu, inspektor je dužan da izrekne mjeru koja je predviđena Zakonom u iznosu od 50.000 za pravno lice, odgovorno 8.000, 30.000 za preduzetnika. Mi u prethodnom periodu nismo zatekli ugostitelja koji je prilikom redovne kontrole usluživao alkoholno piće – kaže Dunja Đenić iz Ministarstva turizma.

Obezbjeđenje klubova procjenjuje starost gostiju

Trenutak prodaje alkohola nije lako uhvatiti. Jednako je teško obezbjeđenju ili konobarima da procjene koliko godina ima onaj ko bi da uđe u klub, a ne bi smio.

Miša Relić, predsjednik udruženja menadžera noćnih klubova, kaže da današnje djevojke izgledaju sa 18 kao da imaju 25 godina.

– Čovjek koji radi u obezbjeđenju na taj čuveni ‘eye check‘ može da procjeni da li ima neko 18 godina ili ne. Nikome nije cilj da primi dijete od 15, 16 godina. Ko će da da ovlašćenje konobaru da nekome ne služi alkohol ako je on ušao unutra, ako nemamo pravo da ga legitimišemo – rekao je Relić.

Pročitajte još

Odgovornost je, ističe, na roditeljima. “Ja mislim da roditelji treba da znaju gdje su im djeca“, dodao je Relić.

Mogu li strože kazne za lokale da budu rješenje

I dok se odgovornost prebacuje iz jednog dvorišta u drugo – pravnici rješenje vide u dosljednoj primjeni Zakona. Uz to, smatraju, da je potrebna i korekcija.

– Pooštravanje zakona, ne samo pojačavanje kazne, nego stvaranje uslova da se više takvih prekršaja dokaže, uoči pa i spreči, ono što mislim da je najvažnije uvesti stroga pravila da ako se to desi u bilo kom lokalu, ide zabrana rada za jedan duži vremenski period, ako se ponovi, još duži i ja mislim da se ovo više nikome ne bi isplatilo – navodi pravnik Milan Škulić.

Gotovo da ne postoji neko ko u mladosti nije probao alkohol. Problem je kada konzumiranje alkohola postane redovno. Tada i kazne budu samo liječenje posljedica. Uzroke treba tražiti u porodici, smatraju psiholozi, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu