Magazin

PAŽLJIVO BIRAJTE OBROKE Ako ste planirali piti alkohol, konzumirajte ove namirnice, pomoći će vam da ga lakše podnesete

Ako planirate piti alkoholna pića, važno je da planirate i svoje obroke, kako ne bi osjetili pripitost. Zbog toga, nije loše znati koje namirnice vam mogu pomoći da bolje podnesete alkohol.

PAŽLJIVO BIRAJTE OBROKE Ako ste planirali piti alkohol, konzumirajte ove namirnice, pomoći će vam da ga lakše podnesete
FOTO: VALENTIN FLAURAUD/EPA

Najvažnije je da nikada ne pijete alkohol kada ste gladni. Alkohol se vrlo brzo apsorbira i vjerovatnije je da ćete prije osjetiti njegovo djelovanje kada ga pijete na prazan stomak.

Mnogo je mitova oko toga šta biste trebali jesti prije nego počnete piti alkohol. Nutricionistkinja Amanda Sauceda navela je da se osobe koje planiraju piti alkohol, trebaju fokusirati na unos proteina, masti, vlakana i fermentirane hrane. Prema njenom mišljenju ove namirnice i obroke biste trebali jesti prije konzumiranja alkohola.

Salata s pilećim prsima na žaru

Ako trebate ideje za cijeli obrok, salata s pilećim prsima je odličan izbor. To je zato što sadrži dozu proteina i niz drugih hranjivih tvari. Tipični sastojci salate kao što su zelena salata, paradajz i krastavci sadrže puno vode, tako da uz obrok dobivate dodatnu hidrataciju. Uz to, ovaj obrok možete začiniti maslinovim uljem, kako biste dobili cjelokupni obrok.

Jogurt

Nutricionistkinja Sauceda ističe da cijeli dan treba biti ispunjen zdravim namirnicama pa tako preporučuju da ujutro pijete jogurt, koji je dobar izvor proteina, a uz to je probiotička hrana. Najbolji izbor je onaj jogurt s niskom sadržajem šećera i aktivnim živim kulturama.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su još jedan od obroka koje biste trebali konzumirati tokom dana. Zob pomaže da sluznicu crijeva održite čvrstom. Osim toga, sadrže i mnogo vlakana, koji će vas zasititi. Zobene pahuljice najbolje je kombinovati s mlijekom i voćem.

Pročitajte još

Borovnice

Bobičasto voće poput borovnica jedan je od boljih načina da dobijete antioksidanse, a uz to je hrana bogata vlaknima koja je dobra za crijeva. Mogu se dodati raznim jelima, a možete ih jesti i kao zamjenu za neke poslastice.

Pečeni krompir

Pečeni krompir je odličan izbor za večeru prije pića. Ne samo da će dodati vlakna vašoj ishrani, što će pomoći usporiti apsorpciju alkohola, već je i izvor antioksidansa poput vitamina C. Možete ga preliti željenim umakom, a poželjno da ga jedete uz zdrave masti, piše Klix.

Omlet

Iako se omlet često preporučuje kao obrok nakon ispijanja alkohola, on je dobar obrok prije pijenja. Omlet je bogat proteinima, a uvijek možete dodati i određenu količinu povrća za dodatne vitamine i druge hranjive tvari. Takođe, ubacite komad hljeba kako biste dodatno usporili apsorpciju alkohola.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu