Društvo

(FOTO) Mala Minja treba pomoć humanih ljudi: Djevojčica boluje od rijetke bolesti i ponovo je na bolničkom liječenju

Dvogodišnja Minja Lapčević, koja boluje od rijetke ADSL deficijencije, ponovo je na bolničkom liječenju.

Minja Lapčević
FOTO: HUMANITARNA FONDACIJA BUDI HUMAN / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Borba dvogodišnje Minje Lapčević sa ADSL deficijencijom, rijetkom i za sada neizlječivom bolešću, ne tako davno je privukla veliku pažnju i podigla na noge srpsku javnost. Minja je, međutim, trenutno ponovo u bolnici, stoga je neophodno da i ovog puta udružimo snage kako bismo pomogli Minji i njenoj porodici u borbi do pronalaska lijeka.

FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE/SCREENSHOT
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE/SCREENSHOT

Maloj Minji Lapčević je dijagnostifikovana deficijencija adenilosukcinatne lijaze, poznata i kao ADSL deficijencija, izuzetno rijedak metabolički poremećaj izazvan mutacijama na ADSL genu. Usljed mutacije, protein koji ovaj gen proizvodi ne funkcioniše ispravno, što za posljedicu ima nagomilavanje materija koje oštećuju organizam. Iz tog razloga, klinička slika je izuzetno teška – dvogodišnja Minja ne sjedi, ne govori i nije uspostavila kontrolu glave, a njen vid je takođe oštećen. Među najtežim simptomima ovog oboljenja su i epileptički napadi, pa je stoga potrebna često prilagođavanje terapije.

Pročitajte još

Iako za Minjinu bolest trenutno ne postoji lijek, Minjina mama Iva, genetičar sa doktoratom, uspjela je da pronađe riješenje koje neće pomoći samo Minji, već i svima koji se bore sa ovom teškom bolesti – nakon brojnih traganja, uspjela je da dođe do stručnjaka u oblasti evolutivne farmakologije i genske terapije, što predstavlja veliku nadu za razvoj odgovarajuće terapije za liječenje ADSL deficijencije. Ipak, kako bi ova nada postala prava prilika za pronalazak lijeka, neophodno je se svi udružimo i pomognemo Minji na putu ka ozdravljenju i srećnom detinjstvu, prenosi Blic.

Minji možete pružiti podršku na ovaj način:

Deljenjem objave na društvenim mrežama uz #zajednoodnadedoprilike

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001511370-10

Uplatom na devizni račun: 160-6000001511963-74

Slanjem poruke sadržaja “1417” na broj 3030

Iz inostranstva: IBAN RS35160600000151196374 SWIFT/BIC DBDBRSBG

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu