Svijet

(FOTO) Monstrum već bio IZA REŠETAKA: Zbog čega je Hrvatska policija tragala za ubicom male Vanje (14)

Sedam dana tinjala je nada da će 14-godišnja Vanja Gorčevska, nestala na putu do škole, biti pronađena živa. Sve do juče kada je objavljeno da je pronađeno tijelo zakopano nadomak Skoplja.

(FOTO) Monstrum već bio IZA REŠETAKA: Zbog čega je Hrvatska policija tragala za ubicom male Vanje (14)
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Vezali su joj ruke i noge, stavili u vreću za spavanje, te je izveli iz zgrade i stavili u prtljažnik auta. Odvezli su je u mjesto izvan Skoplja. Prema riječima svjedoka, tamo je ubijena, a nakon toga su zapalili vozilo – ispričao je na konferenciji Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije.

Vanja Gorčevska
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE/КАНАЛ 5 ТЕЛЕВИЗИЈА, DRUŠTVENE MREŽE / RINGIER/CO,BO

Slučaj koji je šokirao regiju poprimio je nove razmjere užasa kada se saznalo da bi u Vanjinu otmicu mogao biti upleten i njen otac.

Nestala djevojčica iz Makedonije
FOTO: МИНИСТЕРСТВО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ / SCREENSHOT
FOTO: ZORICA DJORDJEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: ZORICA DJORDJEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: ZORICA ĐORĐEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: ZORICA ĐORĐEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Otmičarima je, kako se sumnja, otkrio kada i kojim putem će njegova kćerka ići u školu, sve s namjerom da od majke, svoje bivše supruge, izvuče novac.

Iako je otac na ispitivanju to negirao, tužioci imaju informacije da je majka prodala stan, te da je novac od prodaje tog stana trebalo da bude predmet eventualne iznude.

Novinar izvještava sa mjesta ubistva djevojčice Vanje
FOTO: TV TELMA/YOUTUBE/SCREENSHOT
Zgrada ispred koje je oteta Vanja Gorčevski
FOTO: TV TELMA / SCREENSHOT

A čovjek koji je, po svemu sudeći, organizovao otmicu, a onda i ubio tinejdžerku zove se Ljupčo P.

Bivši građevinski mogul, danas vođa radikalne proruske Desne stranke, kojem boravak u zatvoru nije stran, iza rešetaka je bio i zbog potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska.

FOTO: MUP REPUBLIKA SJEVERNA MAKEDONIJA/MRV.GOV.MK
FOTO: MUP REPUBLIKA SJEVERNA MAKEDONIJA/MRV.GOV.MK

– On je nakon 2002. godine otišao u Hrvatsku i živio je u Zadru, i tamo se bavio proizvodnjom peći za palete. Taj mu biznis u jednom dijelu nije uspio, i zbog toga su ga hrvatske vlasti privele i držale u pritvoru zbog nekih neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa – kaže izvor upoznat sa slučajem.

Javnost u Makedoniji u šoku

U posljednje vrijeme imao je i podkast na kojem je širio razne teorije, tako je i prošle sedmice, dok je trajala potraga za Vanjom, pričao o “globalnoj kriminalnoj strukturi u kojoj je Makedonija pretvorena u servis za pranje ogromnih iznosa novca”.

Naravno, koliko god ekstreman i opskuran bio, javnost u Makedoniji je u šoku da Ljupčo stoji iza otmice i ubistva.

Pročitajte još

– On je u široj javnosti dobro poznat, prihvaćen od dijela medija, bio je čest gost na televizijama, slobodno je iznosio svoje stavove. Еvo, danas je dio medija na meti kritika javnosti jer su tom čovjeku dali toliko prostora i legitimiteta – kaže gore navedeni izvor.

Vjeruje se da je Ljupčo P. preko Beograda pobjegao u Bugarsku, a trojica njegovih pomagača su već uhapšena i određen im je pritvor.

Vanja Đorđevska i ubijeni čovjek u Sjevernoj Makedoniji
FOTO: FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE / YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE / YOUTUBE
FOTO: FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE / YOUTUBE
FOTO: КАНАЛ 5 ТЕЛЕВИЗИЈА/YOUTUBE/DRUŠTVENE MREŽE/MUP SJEVERNA MAKEDONIJA/SHUTTERSTOCK
FOTO: КАНАЛ 5 ТЕЛЕВИЗИЈА/YOUTUBE/DRUŠTVENE MREŽE/MUP SJEVERNA MAKEDONIJA/SHUTTERSTOCK
ubistvo vanje đorđevske
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE/MUP SJEVERNE MAKEDONIJE/RINGIJER

Ne samo da su sve priznali, nego su ispričali i kako su pet dana prije Vanjine otmice oteli i ubili 74-godišnjeg frizera Panču Ž, čije je tijelo pronađeno.

Ubijen je zbog duga od 500 evra, a onda su njegov auto iskoristili za otmicu tinejdžerke i kasnije ga zapalili, prenosi RTL Direkt.

Za prvoosumnjičenim je raspisana međunarodna potjernica, dok s njegovim pomagačima u pritvoru ostaje i otac ubijene djevojčice.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu