Društvo

(FOTO) Zbog prašine i piljevine djeca ne mogu da dišu: Mještani Šipova dali rok pilanama iz komšiluka da ispune njihove zahtjeve

Građani Šipova trenutno su obustavili proteste u kojima su od lokalnih preduzeća za preradu drveta tražili da ih prestanu trovati piljevinom i prašinom, te im dali rok do 15. aprila kako bi ispunili njihove zahtjeve.

(FOTO) Zbog prašine i piljevine djeca ne mogu da dišu: Mještani Šipova dali rok pilanama iz komšiluka da ispune njihove zahtjeve
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Oni se bore za čist vazduh i bezbrižno djetinjstvo svoje djece pod parolom “Čist vazduh moje pravo!” i zbog problema sa prašinom i piljevinom su već nekoliko puta protestovali.

Kako je rekla Ruža Oparnica, majka troje djece iz Šipova, u četvrtak su imali sastanak sa predstavnicima preduzeća, ali i sa Milanom Kovačem, načelnikom opštine, te inspektorima iz Ekološke republičke inspekcije, gdje je doneseno nekoliko zaključaka. 

-Preduzeća su obavezna da u narednom periodu preduzmu potrebne radnje u vidu montiranja filtera za pročišćavanje vazduha, a jedno od preduzeća je obećalo raščistiti trupce koji se nalaze tik i uz kolovoz, kako bi pješaci na tom dijelu imali prohodan i bezbjedan put – kazala je Oparnica i dodala da je rok za ispunjenje zahtjeva koje im je naložila Republička ekološka inspekcija 15. april ove godine. 

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

-Do tog dana, mi obustavljamo protestne šetnje i pratimo izvršenje rješenja. Inspektori su svjesni problema i propisali su prekršajne naloge – rekla je ona. 

Istakla je da će se mjerenje emisije prašine u vazduhu i samog procenta zagađenosti vršiti u narednoj sedmici, trajaće 24 sata i bilo ko od javnosti i stanovništva ko je zainteresovan može da prisustvuje mjerenju. 

Pročitajte još

-Mi ćemo i dalje pratiti stanje na terenu, ali smo isto tako obavezni ispoštovati zakonske regulative i rokove, te obustavljamo do datog roka proteste, koji će se nastaviti s preduzetim radikalnijim i oštrijim mjerama ako se ne ispoštuje dogovor – zaključila je Oparnica.

Iz Inspektorata Republike Srpske kazali su da je povodom protesta građana opštine Šipovo zbog otpadne piljevine i prašine koju ispuštaju lokalna preduzeća za preradu drveta, koja se nalaze u industrijskoj zoni, u četvrtak organizovan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici opštine Šipovo, nezadovoljnih građana, republički ekološki inspektori, te predstavnici navedenih preduzeća. 

-Inspekcija je u proteklim godinama u više navrata vršila kontrole kod poslovnih subjekata koji obavljaju djelatnost prerade drveta u industrijskoj zoni na području opštine Šipovo, u kojima je nalagala preduzimanje različitih mjera, te izricala i represivne mjere u vidu novčanih kazni, pa i periodičnih zabrana rada pojedinih poslovnih subjekata – kazali su iz Inspektorata Srpske, prenose Nezavisne novine. 

Dodali su da su ovom prilikom predstavnici preduzeća za preradu drveta koji su prisustvovali sastanku upozoreni da će nadležna inspekcija u narednom periodu nastaviti sa kontrolama i da će preduzimati sve zakonom raspoložive mjere s ciljem poštivanja i sprovođenja mjera iz ekološke dozvole.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije