Banjaluka

(FOTO) "Zimzobal" oborio sve rekorde, "Banjalučko proljeće" donosi spektakl: Šta Banjaluci nedostaje da bi bila raj za turiste?

Tokom održavanja manifestacicje „Banjalučka zima“ zabilježeno je znatno povećanje posjeta u Banjaluci – za čak 75 odsto u odnosu na prethodne dvije godine. To je za oko hiljadu noćenja više u zimskom periodu nego prethodnih godina.

zimzobal noćne fotografije
FOTO:

Saopštila je to Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, navodeći da su to potvrdili ugostitelji, koji su radili u sklopu „Zimzobala“.

– Upravo oni su nam rekli da je ova godina, u odnosu na prethodne dvije, bila rekordna po posjećenosti, njihovoj zaradi, ali i količini posla. Tome je sigurno doprinijelo više od 300 sati različitih programa, koje je Grad organizovao – kaže Milada Šukalo.

Dodaje da najveći spektakl bili koncerti, koji su održani za tokom novogodišnjih praznika i koji su Banjaluku postavili u centar dešavanja u cijelom regionu.

Škola novinarstva portala Srpskainfo i EuroBlica
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Naglasila je kako zvanični podaci svjedoče o tome da je broj posjeta i noćenja u Banjaluci veći nego prethodnih godina.

-To su oni zvanični podaci kada govorimo o prijavi boravaka i plaćanju boravišne takse, ali u realnosti oni su zasigurno veći. Sve to nam na kraju govori, ne samo to da smo u usponu, nego i to da postajemo top turistička destinacija – kaže Milada Šukalo.

zimzobal banjaluka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iz godine u godinu, pored turista iz regije, koji su najčešći posjetioci, u Banjaluci se bilježi sve veći broj gostiju koji dolaze iz evropskih gradova, povezanih sa Banjalukom avionskim letovima.

-To su gosti koji se tradiconalno vraćaju. Prepoznaju nas po srdačnosti, toplini, gostoljubivosti koju ne mogu da osjete svugdje. Vraćaju nam se gosti iz Njemačke, Belgije, gosti iz cijele Evrope – navodi Milada Šukalo.

Dodaje da su ove zime dolazili i turisti iz dalekih zemalja: Kine, Koreje, Japana i Južne Amerike.

-Sve to govori da postajemo ozbiljna turistička destinacija, te da upravo zbog toga moramo da radimo i na smještajnim kapacitetima. Banjaluka bilježi posjećenost tokom cijele godine i tu imamo šansu kada je riječ i o razvoju kongresnog turizma, ali nemamo dovoljno smještanih kapaciteta. Zato će za nas od velike važnosti biti izgradnja novog hotela „Palas“ sa kongresnom dvoranom – rekla je Milada Šukalo.

Dodaje da bi bilo dobro da se izgradi još nekoliko manjih hotela, ali uz to treba raditi na promociji ruralnog turizma, kao i izgradnji smještajnog kapaciteta u selima.

TrotoArt u Banjaluci
FOTO: VEDRAN ŠEVČUK/GRAD BANJALUKA

U privlačenju turista značajnu ulogu imaju i manifestacije, poput „Banjalučkog proljeća“, koje je postalo prepoznatljiv brend.

Pripreme za ovu manifestaciju već su uveliko počele.

Ove godine očekuju nas sjajni događaji, poput koncerata u novom gradskom parku i manifestacije “Trotoart”, za koje već sada postoje upiti turističkih agencija koji žele da dovedu goste u Banjaluku – poručila je Milada Šukalo i najavila “još veći spektakl nego lani”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu