Svijet

"GADI NAM SE NAČIN na koji Vlada tretira medicinare" Filipini nude zdravstvene radnike za vakcine

Filipini će pustiti hiljade svojih zdravstvenih radnika, uglavnom medicinskih sestara, da se zaposle u Britaniji i Njemačkoj ako se dvije zemlje dogovore da doniraju prijeko potrebne vakcine protiv virusa korona, rekao je danas visoki filipinski zvaničnik.

"GADI NAM SE NAČIN na koji Vlada tretira medicinare" Filipini nude zdravstvene radnike za vakcine
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Filipini su ublažili zabranu zapošljavanja svojih zdravstvenih radnika u inostranstvu, ali i dalje ograničavaju broj medicinskih radnika koji napuštaju zemlju na 5.000 godišnje.

Alis Visperas, direktorka biroa za međunarodne poslove Ministarstva rada, rekla je da su Filipini otvoreni za ukidanje gornje granice u zamjenu za vakcine iz Britanije i Njemačke, koje će koristiti za inokulaciju odlazećih radnika i stotine hiljada filipinskih repatrijanata.

Medicinske sestre su među milionima Filipinaca koji rade u inostranstvu, pružajući godišnje više od 30 milijardi dolara doznaka vitalnih za ekonomiju zemlje.

– Razmatramo zahtjev za ukidanje ograničenja broja radnika, podložno dogovoru – rekla je Alis Visperas za Rojters.

Britanija je šesta u svijetu po broju umrlih od virusa korona, čija je ekonomija jedna od najgore pogođenih, dok je NJemačka na desetom mjestu po broju zaraženih u svijetu.

Iako su dvije države vakcinisale oko 23 miliona ljudi, Filipini tek treba da započnu kampanju imunizacije 70 miliona odraslih, odnosno dvije trećine od svojih 108 miliona ljudi. Očekuje da će Manila ove sedmice primiti prvu seriju vakcina, koje je donirala Kina.

Filipini žele da osiguraju ukupno 148 miliona doza vakcina.

Gotovo 17.000 filipinskih medicinskih sestara potpisalo je 2019. godine ugovore o radu u inostranstvu.

Iako su se filipinske medicinske sestre borile da ukinu zabranu zapošljavanja kako bi izbjegle loše uslove rada i niske plate kod kuće, ovaj plan razmjene medicinskih radnika za vakcinu nije dobro prošao kod nekih medicinskih radnika.

– Gadi nam se način na koji Vlada tretira medicinske sestre i zdravstvene radnike, kao robu ili izvozni proizvod – rekla je Džoselin Andamo, generalni sekretar Udruženja medicinskih sestara Filipina agenciji Rojters.