Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“GDJE MI JE SRCE TU MI JE DOM” Srbin povratnik o obnovi kuće u selu Gubin podno Dinare

Društvo
Autor:

Foto: Srna

Na području Livna veliki je broj srpskih kuća koje su i dalje uništene, ali je Obrad Vukovljak odlučio da obnovi svoju, na pradjedovini u srpskom selu Gubin podno Dinare.

Iako trenutno živi u inostranstvu, Vukovljak kaže da ga za Gubin vežu uspomene jer je tu proveo djetinjstvo i najljepši period života.

On govori da je tokom rata većina srpskih kuća u Livnu, pa tako i kuća njegovih predaka, uništena tokom odbrambeno-otadžinskog rata.

– Odlučio sam da popravim svoju kuću da bih imao gdje doći. Moj dom je ovdje, moje srce je ovdje iako živim daleko. Obnavljam svoju rodnu kuću tamo gdje je moje srce – rekao je Vukovljak.

Foto: Srna

On govori da je donacija za obnovu srpskih kuća u Livnu sve manje.

– Nisam predavao zahtjev za obnovu kuće, smatram da ima naših ljudi kojima je ta donacija potrebnija nego meni – rekao je Vukovljak.

Paroh livanjski Predrag Crepulja kaže da svaki novi krov predstavlja vraćanje života srpskim selima u Krajini.

– Svijetli primjer dolazi upravo iz srpskog sela Gubin podno Dinare. Svaki novi krov za nas je jedan novi početak. Ovo treba da je primjer i drugima da ne treba zaboraviti ko su mi preci i odakle su krenuli – kaže paroh livanjski.

U selu Gubin niče i crkveno-narodni konak u vrijednosti 200.000 KM, kaže Crepulja.

On dodaje da je utočište za srpske povratnike pravoslavlje, a budući crkveno-narodni konak, pored Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, podstiče vjeru u bolje sutra.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO