Kolumne

Glava u pijesku

Svi se pitaju da li će bezbjednosne agencije u BiH reagovati nakon najnovijih upozorenja koja stižu iz nekih od najmoćnijih zemalja u Evropi, a koja se odnose na problem vraćanja velikog broja terorista u BiH.

Glava u pijesku
FOTO: RAS SRBIJA

Prema dosadašnjoj praksi, ali i reagovanjima na ova upozorenja, vjerovatno će opet zabiti glavu u pijesak, kao i svaki put do sada.

Prvo nas je upozorio predsjednik Francuske, koji je BiH nazvao „tempiranom bombom“, zatim se oglasio i glavni list ruske vojske. Svi upozoravaju na jedan te isti problem, a to je povratak državljana BiH sa sirijskog ratišta, ali i na problem što u okviru migrantske krize veliki broj boraca dolazi u našu zemlju.

Međutim, umjesto da postupe kao normalni ljudi, naši političari i bezbjednjaci su još jednom pokazali da su jedinstveni u svijetu kada su u pitanju gluposti. Svako normalan, kojem je stalo do njegove zemlje, kontaktirao bi francuske i ruske bezbjednosne agencije i zahtijevao detaljnije informacije o mogućim opasnim osobama. Ako ništa, sigurno su njihove agencije opremljenije i ozbiljnije od naših, ali ne, mi ćemo slijepo vjerovati da ti ljudi kada se vrate sa ratišta dolaze da se bave poljoprivredom ili stočarstvom.

Našim bezbjednosnim agencijama nije bilo dovoljno ni ranije upozorenje predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je tvrdio da se među migrantima nalazi veliki broj bezbjednosno interesantnih osoba, jer je riječ o muškarcima koji su pobjegli nakon poraza Islamske države. Koliko su bile ozbiljne ove prijetnje dokaz su i teroristički napadi koji su se dešavali Evropi.

Sve to nije bilo dovoljno našim bezbjednosnim agencijama da konačno shvate koliku su opasni povratnici sa sirijskog ratišta, ali i sumnjive osobe među migrantima. Sa ovakvim obavještajcima, jedino što nam je ostalo jeste da se nadamo da ni teroristima nismo interesantna zemlja.