Društvo

Glikemijski indeks (GI) dijeta

Namirnice koje sadrže ugljene hidrate se rangiraju po tome koliko brzo podižu nivo šećera u krvi.

Glikemijski indeks (GI) dijeta
FOTO: SAFFRANEX/PROMO

Prve su one sa niskim glikemijskim indeksom (GI), koje se sporije vare i postepeno podižu šećer. Druge, za razliku od njih, one sa visokim indeksom, brzo podižu šećer i posljedično opterećuju pankreas da izluči veliku količinu insulina ako ne iskoristimo sav šećer za par sati, tijelo će ga pretvoriti u mast, gdje se čuva kao depo energije.

Druga mana visokog GI-a je brz pad šećera nakon kratkog vremena što uzrokuje napade gladi i prejedanje – ovo su dvije glavne mane hrane sa visokim GI-om koje dovode do gojaznosti.

Opšta podjela: nizak GI ≤ 55, srednji GI 56-69, visok ≥ 70. Tablice GI-a za svaku pojedinačnu namirnicu su dostupne i lako ih možete pronaći na internetu.

FOTO: SAFFRANEX/PROMO
FOTO: SAFFRANEX/PROMO
(GI) dijeta

Pomenuta dijeta ima za cilj ne samo gubitak kilaže već i sprečavanje pojave hroničnih bolesti, poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Nije previše restriktivna, ne morate brojati kalorije, ali treba voditi računa o veličini porcije i upražnjavati bar laganu fizičku aktivnost.

Sva filozofija je unositi hranu niskog, eventualno srednjeg GI-a, a izbjegavati visok GI. Zabranjeni su proizvodi od bijelog brašna, bijeli šećer, bijeli pirinač, krompir, pivo. Takođe, obrada hrane može učiniti namirnicu lako svarljivom pa joj samim tim povećati GI! Npr. sirova šargarepa ima GI 30, a kuvana čak 85! Dakle, birajte sirovo povrće, ili blago kuhano na pari. Voće je dozvoljeno, osim lubenice i ananasa.

Nekada nutritivno bogata namirnica ima visok GI ili prosto ne možemo da joj odolimo u trenutku. To možete riješiti kombinacijom iste sa proteinima ili zdravim mastima, koji će usporiti varenje i apsorpciju, pa tako smanjiti glikemijsko opterećenje (GI).

FOTO: SAFFRANEX/PROMO
FOTO: SAFFRANEX/PROMO

Saffranex je jedinstvena formula na našem tržištu koja pomaže u rješavanju dva velika problema – povećane tjelesne težine i stresa. Sastojak Saffranex-a Sinterol®Xpur dokazano topi masti sa stomaka i bokova i to na ćelijskom nivou, reguliše probavu, a pomoću guarane daje energiju za vježbanje. Za otklanjanje stresa i relaksiranje tijela, tu je cvijet sa aromom luksuza šafran, vijekovima poznat kao prirodni antidepresiv.

Saffranex možete poručiti preko sajta www.saffranex.ba i pozivom na 033/975 680!

A.E.