Regioni

GRAĐANI ZABRINUTI Gligić: Još nema rezultata uzorkovanja sumnjivog otpada iz Italije

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Milorad Gligić rekao je Srni da su stanovnici ove lokalne zajednice zabrinuti jer još nema rezultata uzorkovanja sumnjivog otpada iz Italije.

GRAĐANI ZABRINUTI Gligić: Još nema rezultata uzorkovanja sumnjivog otpada iz Italije
Foto: Marko Žarač/ustupljena fotografija

Građani svakodnevnim mirnim protestima traže istinu i s pravom protestuju jer nije ispunjeno obećanje da će otpad iz Italije biti izmješten sa područja Grahova – naglasio je Gligić i dodao da je otpad istovaren na deponiji “Korita” i u samom centru Bosanskog Grahova u krugu nekadašnje firme “Borac”.

Gligić je rekao da se mirni protesti nastavljaju sve dok otpad ne bude odvezen iz ove lokalne zajednice.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Dragana Damjanović, koja je danas prisustvovala mirnim protestima, apelovala je na sve nadležne institucije da se hitno riješi problem otpada iz Italije.

– Apelujem na nadležne institucije, prvenstveno Livanjskog kantona, koje su izdale rješenje za upravljanje otpadom, da po ugledu na federalno Ministarstvo ponište rješenje i nalože uklanjanje otpada iz Drvara i Grahova – naglasila je Damjanovićeva u izjavi za Srnu.

Damjanovićeva je izrazila nadu da će Agencija za istrage i zaštitu u svojim istragama pronaći krivca za dovoz sumnjivog otpada iz Italije u povratničke opštine.

Milka Vujičić iz Bosanskog Grahova kaže da svakodnevno sa svojim Grahovljanima traži istinu.

– Ko zna šta i je kakav je otpad. Nas u Bosanskom Grahovu ima malo, ali izgleda neko hoće da ugrozi i ovo malo nas Srba koji smo se vratili svojim kućama – rekla je Vujičićeva.

Današnjim mirnim protestima prisustvovalo je stotinjak građana Bosanskog Grahova, među kojima i srpski ministar u Vladi Livanjskog kantona Miloš Bauk.

Scroll Up