Svijet

Gutereš: Crveni alarm za planetu zbog KLIMATSKIH PROMENA

Nacionalni klimatski ciljevi (NDC) nisu ni blizu ostvarivanja onog što je definisano Pariskim sporazumom o klimi, a prema kojem je predviđeno da se globalno zagrijavanje uspori koliko god je to moguće.

Gutereš: Crveni alarm za planetu zbog KLIMATSKIH PROMENA
FOTO: HOLLIE ADAMS/EPA

Današnji preminari rezultati Konvencije UN o klimatskim promjenama predstavljaju crveni alarm za našu planetu, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, a prenio Dojče vele.

Izvještaj se bavi nacionalnim klimatskim naporima 75 država koje su već predale svoje ažurirane “nacionalne klimatske ciljeve”.

Zemlje obuhvaćene izvještajem odgovorne su za oko 30 odsto svjetske emisije gasova sa efektom staklene bašte. Planovi članica Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena stavljaju nas daleko od cilja koji smo postavili Pariskim sporazumom – rekla je Patrisija Espinoza, izvršni direktor UN za klimatske promjene.

Dosadašnji napori zemalja pokazuju da bi emisija štetnih gasova mogla da se smanji samo za jedan odsto, što je daleko od cilja da se postigne da se do 2030. temperatura poveća najviše za stepen i po, a prema dogovoru Međunarodnog panela o klimatskim promjenama.