Društvo

HEPENING U PLAVOM Ko je koga (ne)ovlašteno snimao ispred Hrama u Banjaluci (VIDEO)

Nakon što je policija, na zahtjev Crkve, zabranila okupljanje vjernika i paljenje svijeća za dušu ubijenog Davida Dragićevića u porti Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, svake večeri se u okolini Hrama okuplja na desetine policajaca, koji legitimišu, uznemiravaju, ispituju njima “sumnjive” šetače i novinare.

HEPENING U PLAVOM Ko je koga (ne)ovlašteno snimao ispred Hrama u Banjaluci (VIDEO)
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/SCREENSHOT FACEBOOK

Sinoć su Banjalučani svjedočili novom hepeningu: policijski službenik iz odjeljenja za kriminalističku tehniku snimao je kamerom okupljenje građane, a leđa su mu čuvala dvojica naoružanih uniformisanih policajaca. Istovremeno, građani su u stopu pratili policijskog snimatelja i svojim telefonom snimali ovu akciju.

Branioci ljudskih prava su se digli na noge, i već su, kako saznaje Srpskainfo, zatražili da se ispita da li je policija za ovo snimanje imalo nalog nadležnog pravosudnog organa. Podsjećaju da je neovlašteno snimanje krvično djelo, za koje Krivični zakon RS propisuje novčanu kaznu ili zatvor do godinu dana.

Teror: Hunta nezakonito snima građane-pritisak na djelu

Teror: Hunta nezakonito snima građane-pritisak na djelu

Posted by Slobodan Vaskovic on Wednesday, June 19, 2019

“Ako ovo djelo učini službeno lice zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine”, navodi se u zakonu.

Za sada, ovaj potez policije je zapalio društvene mreže, a u komentarima se pominju riječi poput “hunta”, “režim”, “tortura”, pa i brojne psovke, ali ima i drugačijih poruka. Tako je jedan komentator na FB napisao: “Ma kakva hunta, obični cirkusanti koji nasmijavaju poštene građane”.

Prihvati notifikacije