Magazin

HRANA SA NEŽELJENIM EFEKTIMA Određene namirnice mogu povećati nivo stresa

Mnogo je faktora koji mogu povećati stres u našem svakodnevnom životu: rok na poslu, neočekivani kvar automobila, zaboravljeni neplaćeni račun za struju.

HRANA SA NEŽELJENIM EFEKTIMA Određene namirnice mogu povećati nivo stresa
FOTO: LADDER TO LEARN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Možemo da ispunimo čitave stranice svime što izaziva iznenadni stres tokom dana. Umjesto toga, usmjerite svoje razmišljanje na dobre stvari u životu i na to kako se osloboditi stresa i anksioznosti.

Da li ste znali da određene namirnice mogu povećati nivo stresa? Hrana koja podiže nivo šećera u krvi dovodi do hroničnih stanja, kao što je upala, i povezana je sa simptomima depresije. Spoljašnji faktori u kombinaciji sa navikama u ishrani dovode do stvaranja hroničnog stresa. Ali pošto je ponekad nemoguće spriječiti događaje koji će se dešavati oko vas, barem se pobrinite da ne opterećujete svoje tijelo štetnim namirnicama i sastojcima koje navodimo.

Šećer

Kada pokušavate da “opustite” svoje tijelo od stresa, prvo što treba da uradite je da smanjite unos šećera.

Kada je tijelo pod stresom, više kortizola se oslobađa u krvotok, što podiže nivo šećera u krvi. Šećer izaziva potpuno isti problem, dovodeći tijelo u opasnost. Zato je dobro izbjegavati hranu i bezalkoholna pića puna šećera, kao i namirnice sa izobiljem dodatog šećera, kao što su peciva, bezalkoholna pića, slatkiši itd.

Vještački zaslađivači

I dok je šećer sam po sebi štetan sastojak, vještački zaslađivači nanose još veću štetu i mogu izazvati hronične zdravstvene probleme kao što su glavobolja, metabolički sindromi i kardiovaskularne bolesti. A ako ovo nije dovoljno strašno, vještački zaslađivači su puni neželjenih efekata stresa.

Pročitajte još

Aspartam se, na primjer, nalazi u više od 6.000 namirnica i pića i u 500 lijekova koji se izdaju na recept i bez recepta i izaziva migrene, poremećaje raspoloženja i depresivne epizode.

Prerađeni ugljeni hidrati

Prvo moramo da razjasnimo da prerađeni ugljeni hidrati nemaju nutritivnu vrijednost, niti imaju bilo kakve veze sa jednostavnim ugljenim hidratima koji tijelu daju energiju.

Nasuprot tome, imaju visok nivo natrijuma, što uzrokuje zadržavanje tečnosti u tijelu. To dovodi do toga da srce “radi” jače, a rezultat toga je da se u tijelu oslobađaju stresne supstance, prenosi zenskimagazin.rs.

Pržena i nezdrava hrana

Pomfrit, kao i većina nezdrave hrane, sadrži mnogo masti, koje tijelo izuzetno teško svari, što dovodi do toga da tijelo naporno radi i bude pod stresom.

Prihvati notifikacije