Biznis

"I DANAS BICIKLOM DOLAZI NA POSAO" Ko je bračni par koji spasava svijet i kome se zbog VAKCINE SVI DIVE

Sahin i njegova supruga nalaze se na listi od 100 najbogatijih Nijemaca, a trenutno su poznati kao “tim iz snova” koji bi mogao da spasi svijet od korona virusa.

"I DANAS BICIKLOM DOLAZI NA POSAO" Ko je bračni par koji spasava svijet i kome se zbog VAKCINE SVI DIVE
FOTO: BAGUS INDAHONO/EPA

Ugun i Ozlem supružnici su kojima se ovih dana investitori širom svijeta bukvalno “klanjaju”, a imajući u vidu da su mnogi povratili svoj novac zahvaljujući rastu vrijednosti berzanskih indeksa širom svijeta.

Ugur Sahin osnivač je njemačke kompanije BioNTech vrijedne dvije milijarde dolara, ali ipak još uvijek na posao dolazi biciklom. Odrastao je u skromnoj porodici.

– Uprkos svim postignućima nije se promijenio, oduvijek je bio skroman i pristupačan – rekao je Matias Kromajer, član kompanije koja novčano podržava BioNTech i dodao da je normalno vidjeti Sahina da na sastanke dolazi u farmerkama, sa rancem i kacigom za bicikl, piše Jutarnji list.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Njegova supruga Ozlem Tureči takođe je članica upravnog odbora u BioNTech-u. Ona je kćerka turskog ljekara koji je takođe iz Turske došao u Njemačku.

Ovaj bračni par ušao je u biznis 2001. godine kada su osnovali firmu Ganymed Pharmaceuticals kako bi mogli da razviju antitijela protiv karcinoma.

Ova firma prodata je 2016. godine japanskom Astellasu za 1,4 milijarde dolara, a Sahin i Tureči su zajedničkim snagama 2008. godine osnovali BioNTech sa ciljem postizanja šireg raspona alata za imunoterapiju u borbi protiv karcinoma.

Vakcinu protiv korona virusa, radnog naziva BNT162, prva je razvila kompanija BionTek (BioNTech) sa sjedištem u njemačkom Majncu, još sredinom januara. U partnerstvo sa Fajzerom ušla je u proljeće, s time da se američka kompanija obavezala na podmirivanje svih troškova daljeg razvoja.

Kad vakcina bude odobrena, Fajzer i Biontek zajednički će ga komercijalizovati, osim na tržištu Kine, za koje Nijemci imaju ugovor sa kineskom farmaceutskom kompanijom Fosun farma.

Ako sve bude prema planu, Fajzer i njegov partner ući će u istoriju kao prvi proizvođači vakcine koja je suzbila najgoru pandemiju u više od jednog vijeka.

“Pfizer” i “BioNTech” saopštili su rane rezultate studija rekavši da je njihova vakcina bila djelotvorna kod devet od 10 ljudi.

Predstoje dalje istraživanja i rješavanje svih nedoumica prije široke distribucije vakcina. Neke od tih dilema su da li ova sredstva štite od reinfekcije koronom i da li sprečavaju pojavu asimptomatskih slučajeva.