Politika

"IMAMO JASNE STAVOVE" Dodik poručio da će Srpska reći "ne" svim pokušajima rušenja Dejtona

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska nema drugu opciju, osim da kaže "ne" prijedlozima da se ruši Dejtonski sporazum, umanji snaga Srpske i ojača BiH u koju Srbi nemaju povjerenje.

"IMAMO JASNE STAVOVE" Dodik poručio da će Srpska reći "ne" svim pokušajima rušenja Dejtona
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodik je u video-obraćanju na tribini “Republika Srpska pred novim izazovima”, koju je u Beogradu organizovalo Predstavništvo Republike Srpske, rekao da je i nekim Srbima to “ne” više dosadilo, ali da Srpska nema drugu opciju već da ide ka tome da afirmiše pravo na autonomiju.

– Da kažemo da je potpuno legitimno da ta autonomija predviđena Dejtonom, bude nama isporučena, a ne da bude ukinuta. I da mi ne želimo unitarnu i centralizovanu BiH jer je to je želja nekih drugih koji misle da će početi med i mlijeko samo zato što su oni sada napravili neki koncept. A onda će se ponovo povući i nekoga kriviti zašto to nije uspjelo – rekao je Dodik.

Pročitajte još

Dodik je ocijenio da u BiH ni SAD ne može uraditi nešto, osim radikalno, niti bilo ko drugi, već jedino oni koji tu žive.

– Naša svijest o tome da smo mi ovdje odlučujući faktor i da imamo svoje životne, a ne političke mandate, odlučujuća je stvar za naše ponašanje. Vjerujte, mnogo puta sam rekao “ne” tim koji su dolazili i uvijek sam se osjećao još bolje. Ništa gore nema i podmuklo tinja nezadovoljstvo ako kažete “da”, a ne želite – rekao je Dodik, navodeći da je gledao mnoge koje su to činili, a nestali su brzo sa političke scene.

Dodik je istakao da kod Bošnjaka postoji frustracija jer su naviknuti da im stalno neko drugi rješava probleme, pa su zato proširili očekivanja od aministracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

– Ta percepcija na koju su nalegli Bošnjaci i njihova očekivanja da će Bajden kada dođe bukvalno ovdje sletiti sa svim marincima i svom američkom silom da slomi jednog Dodika, Čovića i uništi njihove stranke i kaže “mora ovako biti”!. Naravno, to je samo sijanje iluzija. Ovih dana smo mogli da vidimo da to nije tako – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je kao šargarepa ponuđena sljedeća faza, a to je EU, od koje se kroz 14 preporuka dobija i uslov za kanddiatski BiH da parlament BiH ima pravo da odlučuje o evropskim pitanjima uvijek kad se entitetine ne dogovore o tome.

Dodik je rekao da u Njemačkoj postoji jedan narod ili dvije religije, a u BiH su tri naroda i tri religije, koje su istorijski suprotstavljene bez mogućnosti da se ikada pomire u smislu da priznaju istoriju i dođu do zajendičkog stava šta se dešavalo u prošlosti.

Odgovarajući na pitanje kako da Republika Srpska odgovori na izazove kao što su najava novih pritisaka iz SAD i od visokog predstanika Valentina Incka, kao i to što Bošnjaci Srbe nazivaju fašistima, Dodik je u video-obraćanju na tribini u Beogradu rekao da sve zavisi Republike Srpske.

– Mnogi u BiH sa nestrpljenjem čekaju dolazak nekog novog visokog predstavnika, ali Republika Srpska smatra da on više nije potreban u BiH i da njegova misija trebala davno da bude ukinuta – naglasio je Dodik na tribini.