Biznis

"Imamo kapacitete da ih proizvedemo čak i za okolna tržišta" Miličić o problemu "gušenja" domaće proizvodnje POVEĆANIM UVOZOM JAJA

Dok većina hrane poskupljuje, cijena jaja u BiH pada, jer su ona iz uvoza preplavila domaće tržište, čemu u prilog govori i podatak da je lani iz inostranstva stigla ova namirnica u vrijednosti od 9,02 miliona KM, što je za 2,45 miliona više u odnosu na godinu ranije.

prodaja jaja na tržnici
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na ovdašnje  tržište lani su stigla 1,94 miliona kilograma jaja, dok je godinu ranije uvezeno 1,36 miliona kilograma u vrijednosti 6,57 miliona KM.

Najviša jaja tokom prošle godine na rafove domaćih marketa stiglo je iz Srbije i to u vrijednosti od 4,07 miliona KM, a zatim iz Ukrajine, za šta su izdvojena 1,32 miliona KM. Jaja su prošle godine, kako su naveli u UIO, u BiH stizala i iz Češke, Mađarske i Slovenije i to najviše u martu, pred vaskršnje praznike.

Predsjednik Zajednice živinara RS i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara Predrag Miličić rekao je za Glas Srpske da su konzumna jaja u Srpskoj jeftinija za deset odsto u odnosu na kraj prošle godine, kada je prosječna cijena po komadu bila 25 feninga.

– Realno je očekivati da će i u narednom vremenu cijene biti u blagom padu – kazao je Miličić.

On očekuje da se cijena jaja zadrži i pred vaskršnje praznike, jer je, pored pojeftinjenja stočne hrane u protekloj godini, povećana ponuda.

– Zbog povećanog uvoza na domaćem tržištu je došlo do određenog poremećaja, što bi trebalo hitno dovesti u red. Domaći proizvođači sigurno mogu obezbijediti dovoljne količine jaja da bi naše tržište bilo snabdjeveno. Nije potreban uvoz, jer imamo kapacitete da proizvedemo čak i za okolna tržišta – rekao je Miličić.

Pročitajte još

Zamjenik direktora firme “Rakić komerc” iz Batkovića kod Bijeljine, koja se bavi proizvodnjom i prodajom konzumnih jaja, Jovan Rakić kazao je da su primorani da spuštaju cijene jaja, uprkos rastu troškova.

– Domaće tržište je dosta pritisnuto uvozom jaja, prvenstveno iz Srbije, čiji farmeri konstantno povećavaju svoje kapacitete pa sav višak prebacuju nama. Promijenio se odnos ponude i potražnje. Sada je više jaja u ponudi, jer ne možemo preko noći redukovati svoju proizvodnju zbog manje potražnje – rekao je Rakić.

Dodao je da su oči domaćih farmera uprte u nadolazeće praznike, kada se očekuje veća potražnja jaja.

Prema njegovim riječima, na domaćem tržištu za desetoro jaja potrebno je izdvojiti od tri do četiri i po marke, zavisno od marketa.

– Treba obratiti pažnju na jaja koja su dosta jeftinija, jer su ona po pravilu starija pa ih trgovci, da bi ih se riješili, nude po smiješno niskim cijenama. I to je, zbog prezasićenog tržišta, trenutno česta pojava – kazao je Rakić.

Izvoz

Prema podacima UIO, BiH je lani na strano tržište izvezla jaja u vrijednosti od 8,75 miliona maraka, dok su se godinu ranije na rafovima inostranih marketa našli ovi proizvodu vrijedni 7,66 miliona KM. Na inostrano tržište svoje proizvode tokom prošle godine plasiralo je pet izvoznika iz BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije