Politika

INTERVJU Darko Banjac: Vjerujem u ljude i politiku DNS

Demokratski narodni savez smatra da u Narodnoj skupštini treba usvojiti jedinstvenu politika o tome kako će se ponašati naši predstavnici u zajednickim institucijama BiH. Politika bi nosila naziv Republika Srpska.

INTERVJU Darko Banjac: Vjerujem u ljude i politiku DNS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Darko Banjac

To u intervjuu za Srpskainfo kaže potpredsjednik DNS i narodni poslanik Darko Banjac, i dodaje da bi u donošenju te politike trebalo da učestvuju sve stranke iz Srpske.

Prema njegovim riječima, time bi se utvrdile tačne smjernice i načini rada naših predstavnika na nivou BiH, od kojih se ne bi smelo odstupati.

Darko Banjac je jedan je od najaktivnijih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i izvan nje. Ovom prilikom Banjac govori o sebi, političkim planovima, o DNS, o svojoj bivšoj partiji SDS, kao i o tome šta bi promijenio u Srpskoj ako ponovo dobije povjerenje glasača.

Ko je Darko Banjac, osim što ste jedan od mlađih političara?

Ja sam, prije svega otac i suprug, iako zbog posla kojim se bavim najmanje imam vremena za porodicu. Srbin, pravoslavac, ja volim da kažem Kozarčanin.

Zamjerali su vam, uglavnom bivše stranačke kolege, na tome što ste napustili SDS. Zašto ste to uradili i da li vam je smetalo što nosite tu etiketu „preletač“?

To je bila jedna od najtežih mojih političkih odluka, ali je moja i na nju niko nije uticao. Još imam dosta kolega i prijatelja u SDS. Jednostavno, nisam se slagao sa načinom vođenja stranke i politike tadašnjeg rukovodstva SDS. Smatrao sam da se sa nivoa BiH ne može i ne smije disciplinovati Republika Srpska, odnosno njeno rukovodstvo, već Srpska treba da utvrđuje politiku koju će voditi predstavnici u zajedničkim institucijama BiH i oni moraju biti odgovorni Republici Srpskoj. Ja ne obraćam pažnju na to ko kako me ko zove. Građani treba da biraju ljude, a ne titule i zvanja. Ja zelim da dobijem podrsku zbog onoga šta radim, politike koju predstavljam i onoga što ja jesam.

Za vrlo kratak period ste postali prepoznatljivo lice, zapaženi ste i u radu parlamenta. Šta vam je ambicija?

Ambicija je da ostanem poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Drugih ambicija nemam, ali nikad se ne zna, sve zavisi od odluka DNS, politike i u kom smjeru će se voditi politika.

FOTO: Siniša Pašalić/Ringier
FOTO: Siniša Pašalić/Ringier

Potpredsjednik ste DNS, vjerujete li u zacrtani cilj partije na ovim izborima?

Ja sam uvjeren da će DNS ostvariti cilj, a to je više od 100.000 glasova i da će u parlamentu Srpske imati više od 13 narodnih poslanika. Ja sam čovjek koji vjeruje u ljude, smatram da DNS ima iskusne, obrazovane i istrajne ljude koji to mogu da ostvare. Samo u sistemu izbornih štabova DNS ima više od 18 hiljada imena koji promovišu politiku DNS. Vjerujem u politiku DNS i u te ljude, oni su motor DNS i odlučni su da postignu i ostvare zadani cilj.

Šta je ono što nedostaje Republici, šta ćete uraditi kao poslanik u novom sazivu, ukoliko dobijete povjerenje?

Prije svega, DNS smatra da RS treba da krene ka svom jačem i boljem ekonomskom razvoju i razvoju poljoprivrede. U ekonomiji treba stvarati ambijent i uslove za nove investicije i razvoj domaćih proizvodnih kapaciteta. Posebno se treba oslanjati na domaće privrednike koji su, po mom mišljenju, motor naše privrede. Republika Srpska ima jake resurse s kojima, ukoliko odgovorno rukovodimo, možemo stvoriti bolje uslove za život i jaču RS.

Vi ste u Odboru za Donju Gradinu i na tom polju ste napravili pomak. Izgradnja memorijalnog centra je u planu?

Ove godine Narodna skupština je usvojila idejno rješenje Memorijalnog centra, u pripremi je tender za glavni izvedbeni projekat i ja smatram da do kraja naredne godine počinje izgradnja centra.

Jedini ste član Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, o tome se puno ni ne zna. Kako je došlo do imenovanja?

Interparlamentarna skupština broji 27 stalnih članica, prvi put sam prisustvovao zasijedanju prije pet godina u Solunu i došlo je do imenovanja mene kao delegata. I ja sam na tu činjenicu ponosan. Ta skupština okuplja poslanike pravoslavne vjeroispovjesti iz parlamenata drugih država.

Rasteretiti privredu

Kako biste pomogli (poljo)privredi u Republici Srpskoj?

Privredu je potrebno rasteretiti kroz poreske olakšice i pravljenjem stabilnog poreskog sistema. Jer, stalne promjene poreskih zakona negativno utiču, ne samo na ulaganja i investicije, nego i stabilnost privrede. Odgovorno postupanje sa prirodnim resursima je jedan od ključnih puteva razvoja privrede. U oblasti poljoprivrede treba da se planiraju veći posticaji i sredstava za infrastukturne projekte pogotovo za vodosnabdijevanje.

(A. E.)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu