Svijet

Isplivali propusti nakon nesreće u Grčkoj: Šef stanice završio samo tromjesečni kurs, a na dužnosti bio samo 40 dana

Predstavnici sindikata su prije tri nedjelje upozorili na teško stanje u željezničkom saobraćaju i "velik nedostatak osoblja".

Sudar vozova u Grčkoj
FOTO: ACHILLEAS CHIRAS/EPA

Upozorili su na “nedostatak mjera zaštite na radnom mjestu što se tiče bezbjednosti rada i saobraćaja vozova”. I stručnjaci i mediji su kritikovali “nedostatak elektroničkih sistema” i manjak radnika.

Policija je objavila da je u frontalnom sudaru poginulo najmanje 57 ljudi, dok se najmanje 56 ljudi smatra nestalima.

Prema zvaničnim informacijama dostupnim u petak, izvršena je obdukcija 43 tijela od 57 poginulih, a identifikovana su 24.

Svi poginuli su mlađi od 35 godina. Veliki broj tijela je sa opekotinama, a neka su ugljenisana, rekla je Rubini Leontari, šefica lokalne forenzičke službe i dodala da su 52 rođaka dala DNK za analizu.

– Šef stanice u grčkom gradu Larisi, koji je optužen u vezi sa najgorom željezničkom nesrećom u zemlji, preuzeo je dio odgovornosti, ali treba sagledati i druge faktore –  izjavio je njegov advokat Stefanos Pancarcidis.

Pročitajte još

Šef stanice, star 59 godina, koji je stupio na tu dužnost prije mjesec dana, izašao je pred tužioca.

Pancarcidis je rekao da je protiv šefa stanice podignuta optužnica za ometanje transporta i ugrožavanje života.

Mediji, pa tako i javna televizija ERT, isticali su njegov nedostatak iskustva, jer je, po njihovim informacijama, imenovan na tu dužnost prije samo 40 dana, a ranije je radio u Ministarstvu prosvjete. Prije stupanja na novo radno mjesto završio je tromjesečni kurs.

Vlada je priznala da je željeznički sektor “hronično bolestan”, kao i “kašnjenje” u modernizaciji željeznice u Grčkoj, gdje građani radije putuju autobusom, automobilom i brodom.

– Odgovornost moraju preuzeti svi koji su upravljali modernizacijom mreže –  rekao je za AFP stručnjak Konstantinos Hasiotis.

Putnički voz sa više od 350 putnika direktno se sudario u utorak naveče sa teretnim vozom nedaleko od grada Larisa. Vozovi su se u trenutku nesreće kretali suprotnim pravcima, ali na istoj pruzi.

Mnogi putnici su morali iskakati kroz prozore da bi pobjegli od vatre, a temperatura u jednom vagonu povećala se na 1.300 stepeni nakon što se zapalio, saopštile su vlasti. Veliki broj putnika u vozu bili su studenti koji su se vraćali u Solun poslije produženog vikenda.

Sudar dva voza u Grčkoj
FOTO: ACHILLEAS CHIRAS/EPA

Šef stanice uhapšen je nekoliko časova nakon nesreće.

Pancarcidis je naveo da je njegov klijent djelimično poštovao postojeću proceduru i da je mogao da bude “eventualno oprezniji, za šta prihvata i preuzima odgovornost, ali samo dotle”. Dodao je da je “došlo do konvergentnog nemara mnogih drugih faktora”.

Pancarcidis nije precizirao koji su faktori za koje vjeruje da su uticali na nesreću, niti je iznio detalje o tome koje procedure se njegov klijent nije pridržavao. Vlasti nisu objavile ime optuženog.

Portparol vlade Joanis Ekonomou rekao je da je šef stanice priznao nemar i da je uzrok nesreće ljudski faktor. Kirijakos Micotakis, grčki premijer, izjavio je da je za katastrofu kriva “tragična ljudska greška”.

Radnici grčke željeznice održali su i u petak štrajk, a planirani su i dodatni protestni mitinzi usljed nezadovoljstva zbog smrtonosne željezničke nesreće.

Grčke vlasti proglasile su trodnevnu žalost nakon nesreće, a zastave na pola koplja su i ispred svih zgrada EU u Briselu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije