Magazin

Isprobajte i ova pića: Stručnjaci savjetuju šta je najbolje konzumirati tokom toplotnog talasa

U drugom smo ovogodišnjem toplotnom talasu koji je posljedica stabilnih atmosferskih prilika i pristizanja vrućeg zraka s područja sjeverne Afrike. U vrijeme visokih temperatura, važno je brinuti o unosu tečnosti.

sipanje vode u čašu
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Ako želite svom tijelu pružiti optimalnu podršku na visokim temperaturama, trebali biste se kloniti slatkih pića, savjetuje Njemačko društvo za prehranu. Postoje bolje alternative koje tijelu osim tečnosti osiguravaju i druge važne tvari.

Samo po sebi, nema ništa loše u konzumiranju hladne vode sa česme ili kupovnom vodom kada je vruće.

Ne sadrži kalorije i šećer i dobro zadovoljava potrebe tijela za hidratacijom. Ako ne volite piti čistu vodu, Savjetovalište za potrošače savjetuje da je začinite voćem ili začinskim biljem.

Pročitajte još

Zašto ljeti ne treba piti samo vodu?

Visoke temperature ne utiču samo na ravnotežu u našem tijelu. Naše tijelo u vrućim ljetnim danima treba i druge hranjive materije u velikim količinama kao što su magnezijum, natrijum, kalcijum i kalijum. One se gube kada se znojimo.

Sportska pića, na primjer, sadrže posebno velik broj elektrolita. Ako ste više za prirodniju opciju, možete pomiješati i litar vode s malim prstohvatom soli te dodati malo limuna.

Svi koji se jako znoje zbog vrućine, mogu koristiti ova pića za vraćanje elektrolita u ravnotežu.

Ovi se napici preporučuju i po vrućem vremenu

Osim vode, tu su i druga pića koja dobro služe kao osvježenje u vrućim danima. Ljeti su dobra sredstva za gašenje žeđi pića bez šećera ili sa smanjenom količinom šećera – piše DGE. Dakle, pića koja imaju što manje šećera i kalorija. Na primjer voćni ili biljni čajevi ili kokosova voda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije