Sudbine

Ispunimo zajedno želju malog Dimitrija: Pokrenuta humanitarna akcija za liječenje malog heroja

Dimitrije Vrbanić je borac koji vjeruje da će, kao i svi oko njega, jednoga dana ponovo trčati, igrati fudbal, voziti trotinet.

Dimitrije Vrbanić
FOTO: FONDACIJA "BUDI HUMAN" / SCREENSHOT

Dimitrije je bio potpuno zdrav dječak, veseo i živahan. Volio je da igra fudbal. Njegov život se iznenada promenio 31.07.2016. godine kada je obolio od Transverzalnog mijelitisa upale kičmene moždine.

Sve je krenulo kao obična respiratorna infekcija, ali za samo dva dana, Dimitrije je završio na intenzivnoj njezi i borio se za život. Transverzalni mijelitis je veoma rijetka bolest koja mu je zahvatila cijelu kičmu i dovela do oduzetosti donjih ekstremiteta. Od tada je u kolicima.

Pročitajte još

Njegov oporavak ide veoma sporo. Ali napretka ima! Uz ogroman trud, uz pomoć raznih rekvizita i bicikla za svakodnevno vježbanje kod kuće, elektrostimulacije i specijalnih vježbi u ustanovama i terapijama u inostranstvu, desna noga se većim dijelom oporavila. Leva je još uvek slaba. Najveći napredak je učinjen nakon terapija u inostranstvu, u Londonu i Salzburgu. Tada je Dimitrije napravio prve korake (uz pomoć longete i štaka).

Zbog slabijeg imuniteta on ne ide na rođendane, u bioskop, pozorište. Mnogo mu nedostaju njegovi drugari iz vrtića i parka sa kojima je trčao, igrao fudbal i žmurke. Ali i pored svega, Dimitrije je veseo dječak. On je borac koji vjeruje, kao i svi oko njega, da će jednoga dana ponovo trčati, igrati fudbal, voziti trotinet.

Dimitrije Vrbanić
FOTO: FONDACIJA "BUDI HUMAN" / SCREENSHOT

Dimitrije Vrbanić nije u mogućnosti da redovno pohađa nastavu, zbog fizikalne terapije, medikamenata koje pije, kao i zbog njegovog slabijeg imuniteta. Međutim, on je pametno dijete koje razumije zašto ne može da ide u školu sa svojim drugarima, ali ne odustaje od činjenice da će im se uskoro pridružiti, piše Blic.

Da bi se njegov oporavak nastavio, da bi što manje bio u kolicima, a više na svojim nogama potrebne su svakodnevne intenzivne terapije kao što su elektroterapija, kineziterapije, terapija u bazenu i plivanje, razne vježbe za skoliozu, kao i ortotička pomagala, longete, pojasevi i specijalni ulošci i cipele za pravilniji razvoj i hod. Takođe, potrebni su i savremeni uređaji i sprave za vježbanje, jačanje i stimulaciju mišića, kao sto su Lokomat, exoskeleton i redcord kojih u našoj zemlji nema. Zbog toga je neophodno da se liječenje i rehabilitacija nastave u inostranstvu.

Učinimo svi zajedno da se nastavi srećno djetinjstvo malog Dimitrija, tamo gdje je jednog dana zaustavljeno u naletu ove rijetke bolesti. Pomozimo da Dimitrije i njegova mladost pobjede u ovoj borbi za izlječenje.

Da Dimitrije ponovo igra fudbal! Budimo humani!

Pomozimo Dimitriju!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije