Svijet

ISTRAŽIVANJE NAUČNIKA Maske za 99,9 odsto smanjuju rizik od zaraze koronom, objasnili i ZAŠTO

 Maske za lice smanjuju za 99,9 odsto rizik od širenja velikih kapljica povezanih sa opasnošću od zaraze virusom korona, i to u situacijama kada neko govori ili kašlje, pokazuje najnovija naučna studija.

ISTRAŽIVANJE NAUČNIKA Maske za 99,9 odsto smanjuju rizik od zaraze koronom, objasnili i ZAŠTO
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Žena u uspravnom položaju udaljena dva metra od muškarca koji kašlje bez maske izložena je 10.000 puta više širenju kapljica koje potencijalno nose virus, navedeno je u časopisu “Rojal sosajeti open sajens”.

“Nema nikakve sumnje da maske za lice mogu znatno da smanje disperziju kapljica koje potencijalno nose novi virus”, naglašava glavni autor studije Ignacio Marija Viola, stručnjak za dinamiku fluida na Univerzitetu u Edinburgu.

Autori studije kažu da su kapljice, koje se “poput projektila” izbacuju kada se govori ili kašlje, glavni pokretač transmisije virusa kovida 19.

Manje, finije kapljice koje čine aerosol mogu ostati u vazduhu duže i predstavljaju rizik, posebno u zatvorenim prostorima bez strujanja vazduha, kada ljudi ne nose maske ili ih nose na pogrešan način, ispod nosa.

Pročitajte još

“Stalno izdišemo cijelu paletu kapljica, od mikronivoa do one od milimetra, a neke padaju na tlo brže od drugih, zavisno od temperature, vlažnosti i, posebno, strujanja vazduha”, kažu naučnici.

Oni su se u studiji koncentrisali na čestice veće od 170 mikrona, odnosno oko dva do četiri puta veće od ljudske vlasi kose. Čestice aerosola manje su od 20 do 30 mikrona.

Univerzalno nošenje maski smanjilo bi broj mrtvih u svijetu za 40.000 do 1. aprila, objavio je Institut za zdravstvenu metrologiju i procjene u Vašingtonu.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iz Vašingtona navodi da maske ne blokiraju efikasno samo veće kapljice, već mogu da zaustave i fine kapljice i čestice, koje se obično opisuju kao aerosol.

Virus koji izaziva zarazu promjera je oko 0,1 mikron.