Društvo

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Evo koliko je Fajzerova vakcina efikasna ako se ne primi treća doza

Fajzer-Biontek je saopštio da je treća faza istraživanja pokazala da je buster doza njihove vakcine protiv korona virusa veoma efikasna.

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Evo koliko je Fajzerova vakcina efikasna ako se ne primi treća doza
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

U istraživanju efikasnosti “Fajzer-Biontekove” vakcine učestvovalo je 10.000 osoba starijih od 16 godina. Pokazalo se da je vakcina bila djelotvorna u 95,6 odsto slučajeva u periodu kada je preovlađivao delta soj.

Studija je pokazala da je treća, buster doza pozitivno uticala na efikasnost ove vakcine.

Pročitajte još

Ispostavilo se da vremenom opada zaštita koju pruža vakcinacija sa dve doze ove vakcine – četiri mjeseca od potpune vakcinacije efikasnost opada sa 96 na 84 odsto.

Fajzer i Biontek su saopštili da je srednje vreme između davanja druge i treće doze, odnosno placeba, bilo oko 11 meseci. U grupi koja je primila buster dozu bilo je pet slučajeva zaražavanja, a u grupi koja je primila placebo 109 slučajeva.

– Rezultati istraživanja pružaju nove dokaze o koristima buster doza, budući da je naš cilj da ljudi ostanu dobro zaštićeni protiv ove bolesti – saopštio je direktor “Fajzera” Albert Burla.

Učesnici istraživanja su u proseku imali 53 godine, 55,5 odsto njih imalo je između 16 i 55 godina, a 23,3 odsto više od 65 godina.

U Srbiji je omogućeno primanje buster doze ove vakcine, šest mjeseci od primanja druge doze. 

Prihvati notifikacije