Kolumne

Izlaz

Zamislite da je neko iz opozicionih redova promovisao nekakav slogan o nezavisnoj Republici Srpskoj koji se izgovara onako kako Ramiz Salkić voli da kaže „er-es“.

Izlaz
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS KOMBO

Bez obzira na temu, opravdano se može pretpostaviti da bi autor takovog poduhvata od strane vlasti odmah bio proglašen za probosanca, sarajevsko-sećijaškog političara koji zajedno sa svojim mentorom Bakirom urušava tako svetu ideju kakva je secesija Srpske. Ako bi, kojim slučajem, uz to „er-es“ bilo pridodato i englesko „exit“, eto dokaza da su na tome radili zajedno sa 40 britanskih obavještajaca koji su, jelda, u BiH došli pred prošle lokalne izbore. Na kraju bi se još dalo zaključiti: kakav crni „RSexit“ kada može „IzlazSrpske“, „ĆaoBosno“, „NeBiH“.

Ali, kada slogan „RSexit“ promoviše najjača politička ličnost u Srpskoj, sve dobija drugi smisao. Cijela Srpska, na čelu s našim liderom, odjednom govori engleski. U originalnost, ispravnost i uspjeh takvog poduhvata niko ne smije da sumnja, jer bi, ne daj bože, mogao da bude krivac ako od toga ništa ne bude. U tu zamku brzo su upali samo opozicionari, jer će njihovo pitanje „znate li sa čim se igrate“ građanima biti protumačeno na način oni su protiv samostalne Republike Srpske. Ko im je kriv kada nemaju takta.

Bez obzira na sve greške, kovanica „RSexit“ za kratko vrijeme se primila u javnosti, prekrivajući prašinu NATO puta BiH, što je bilo očekivano imajući u vidu popularnost onog ko ju je izgovorio, uticaj na masovne medije i armiju glasača i trolova na društvenim mrežama.

To je već idealna podloga da se ovaj slogan, ili neka njegova verzija, iskoristi za oktobarske lokalne izbore. Znajući naš narod, pobjeda bi bila zagarantovana.

Ako se to zaista desi, ako SNSD kampanju za samostalnost Srpske poistovjeti sa kampanjom za gradonačelnika Banjaluke, Bijeljine ili Trebinja, oskrnaviće i sahraniti tako veliku ideju, san većine građana.

Međutim, ako „RSexit“ nadživi oktobar, ako taj projekat postane opštenarodni, ako ideja samostalnosti Srpske postane cilj svakog političara u Republici, na svakom sastanku u svijetu, oprostićemo im sve: i „er-es“, i engleski, i to što su na njegovim krilima pobijedili na izborima.