Magazin

Jedite ih što više: Ove 4 namirnice pomažu da smršate

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom je ključna komponenta opšteg blagostanja. Sporije se vari i apsorbuje, što znači da se duže osećamo siti kada ga pojedemo.

grickalice
FOTO: SRPSKAINFO/RINGIER

Ishrana bogata ovim namirnicama pomaže u kontroli tjelesne težine tako što povećava osećaj sitosti i smanjuje unos kalorija, a istovremeno stabilizuje nivo šećera u krvi, što je važno za dijabetičare.

Koja hrana pomaže u gubitku težine, održavanju zdravog holesterola i nivoa šećera u krvi? Nutricionista podijelila je svoja četiri omiljena izbora sa SheFinds-om.

Mahunarke

Pored toga što imaju prirodno malo zasićenih masti i pune rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, mahunarke su odličan izvor biljnih proteina. Uključivanje mahunarki, kao što su pasulj, leblebija i sočivo, u ishranu može pomoći u smanjenju holesterola i doprinijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanja pokazuju da mahunarke mogu oponašati efekte lijekova koji ubijaju glad kao što su Ozempic i Vegovi.

Pročitajte još

Bobičasto voće

Bobice su bogate dijetalnim vlaknima, uključujući rastvorljiva vlakna kao što je pektin. Pektin usporava brzinu kojom se šećer apsorbuje u krvotok, pomažući u kontroli nivoa šećera u krvi, prenosi Krstarica.

Ovas

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, ovas povećava sitost. Ovas takođe sadrži beta-glukan, rastvorljivo vlakno za koje se pokazalo da snižava holesterol tako što se vezuje za žučne kiseline u tijelu.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su dobar izvor vitamina, minerala, zdravih masti i dijetalnih vlakana. Ovi elementi pomažu u kontroli gladi i čine da se osjećamo siti, čime se smanjuje mogućnost prejedanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu